IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вл. Панев: Най-вероятният сценарий за правителството е на малцинството

Приоритет на парламента е актуализацията на бюджета, посочи депутатът от „Демократична България“, на същото мнение е и Венко Сабрутев от „Продължаваме промяната"

13:55 | 14.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Като най-възможен вариант през следващите няколко месеца е правителство на малцинството, което търси подкрепа за важни законопроекти, като сред тях са актуализация на бюджета и тези за реформиране на българската държава и икономика. Така очерта перспективите пред кабинета в БНР Владислав Панев, депутат от „Демократична България“, съпредседател на "Зелено движение".

"Поне до септември, а след това – ще поживеем, ще видим", коментира той и предположи, че това ще зависи от няколко варианта, разделени на подварианти – дали правителството ще остане като правителство на малцинството, или ще стане правителство на мнозинството, ако се намерят още депутати от други парламентарни групи, които да го подкрепят в по-дълъг период от време.

По думите му бъдещето на правителството ще зависи дали ще има вот на недоверие и дали ще се влезе в процедура, в която „президентът връчва мандати на първата, втората, на трета парламентарна група и дали отиваме към нови парламентарни избори“.

"Има няколко сценария. Водещият и най-важният за страната е борба, битка между два модела на управление - клиентелисткото, което не иска да си тръгва, и на либералната демокрация. Това е България в момента – битката между тези два модела", коментира депутатът.

Той напомни, че либералната демокрация е в основата на просперитета на много държави. 

Според Панев от вчерашните пресконференции на „Продължаваме промяната“ и различните фракции в „Има такъв народ“ става ясно, че "в определени министерства промяна като че ли няма и нещата си вървят по старому и съответно има министерства, където промяната се осъществява".

Владислав Панев смята, че ГЕРБ не е приемлив вариант за коалиране, но ако се търси подкрепа за реформи, е нормално тя да дойде от всички парламентарни сили.

„Не мисля, че би било отговорно поне до актуализацията на бюджета парламентът да се занимава и с вотове на недоверие. Големият тест пред парламента утре ще бъде приемането на бюджетите на първо четене“, каза Панев. Той предупреди, че съществува риск за бюджета, ако преди второто четене започнат да валят предложения за милиарди.

Венко Сабрутев, депутат от „Продължаваме промяната“, е убеден, че сценарият за дестабилизация на държавата е напът да се провали. Този коментар по bTV той направи, след като вчера депутати от „Има такъв народ“ напуснаха партията на Слави Трифонов.

Той е категоричен, че това не може да се нарече предателство. „Това е държавническо мислене. Те ясно казаха, че не искат да участват в парламентарна група, в която се вземат решенията еднолично, където тяхното мнение не се чува, където са водени от кукловоди сценаристи“, посочи Сабрутев.

Според него е важно, че става дума за подкрепа за важни държавнически решения, като актуализацията на бюджета, а не за обещаване на депутати.

Що се отнася до подкрепа от опозиционните партии той заяви, че ако те сметнат, че техните приоритети съвпадат с тези на кабинета, нека да ги подкрепят.

„При актуализацията на бюджета се запазва дефицитът, който беше заложен в големия годишен бюджет. Допълнителните разходи, които се планират в актуализацията, ще дойдат от преизпълнение на приходната част“, посочи депутатът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още