IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АПИ дала в нарушение 118 млн. лв. на фирма за поддръжка на тол системата

Не са спазени процедурите в областта на обществените поръчки, установи одит на Сметната палата

13:49 | 18.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС/Божидар Стоилов</em></p>

Снимка: БГНЕС/Божидар Стоилов

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) е избрала да даде 118 млн. лева без ДДС на конкретна фирма за поддръжка на тол системата. Възлагането на дейности от АПИ чрез процедурата "договаряне без предварително обявление" не е законосъобразно, констатира одит на Сметната палата.

Тя вече е внесла в Народното събрание доклада за извършения одит за съответствие при сключването и изпълнението на договорите за обществени поръчки на АПИ във връзка с проектирането, изграждането и експлоатацията на електронна система за събиране на такси за ползване на републиканска пътна мрежа за периода от началото на проектирането на системата до края на 2020 г., уточниха от независимата одитна институция.

Проверката

Предметът на поръчката е „Проактивен мониторинг, експлоатационна поддръжка за взаимодействието между програмните и апаратните ресурси и надграждане с нови функционалности на електронната система за събиране на таксите за ползване на републиканската пътна мрежа на база изминато разстояние за превозни средства с обща технически допустима максимална маса над 3,5 т (тол) и на база време за леки автомобили с обща технически допустима максимална маса до 3,5 т. (електронна винетка)“.

Чрез избора на тази процедура АПИ възлага дейностите конкретно на австрийската фирма "Капш Трафик Солюшън"  с аргумента, че тя няма конкуренция за изпълнение на тази обществена поръчка поради технически причини. Мотивът е, че въпросната фирма е изградила тол системата по предходен договор с АПИ.

Сметната палата е установила, че тол системата е проектирана и създадена като софтуер с отворен код и на възложителя АПИ са предадени изходният програмен код и техническата документация. Поради това изводът на одитната институция е, че няма основание по обективни технически причини да се приеме, че същата фирма е без конкуренция като изпълнител на дейности за мониторинг и поддръжката на тол системата и не е законосъобразен изборът на процедурата за възлагането на обществената поръчка.

Не може да бъде установен с достатъчна степен на сигурност и начинът на изчисляване на прогнозната стойност - близо 118 млн. лв., и определянето на  прогнозните единични цени и количества дейности.

Одитът беше възложен на Сметната палата с Решение на 44-то Народно събрание от 18 декември 2020 г. След приемането на окончателния одитен доклад от институцията, той своевременно беше внесен в парламента.
При одита Сметната палата е проверила пет процедури на възлагане на обществени поръчки по реда на ЗОП. Не е проверена процедурата за възлагане на проектирането и изграждането на електронната система за събиране на такси за ползване на републиканската пътна мрежа - възлагането на този договор е извън обхвата на одита на Сметната палата, тъй като е бил проверен от Агенцията за държавна финансова инспекция по прокурорско постановление на Софийска градска прокуратура.

Нито една от проверените от Сметната палата процедури не е включена в план-графика на обществените поръчки на АПИ за съответната година, а с тях се ангажира значителен финансов ресурс на възложителя. Това се отнася и за посочената по-горе процедура „договаряне без обявление“, при която в нарушение на ЗОП и е сключен съществен по стойност договор.

Проверено е възлагането чрез пряко договаряне и сключването на четири договора за правни услуги, като три от тях са сключени и изпълнени от една частна фирма.

Европейските изисквания

Европейският съюз има задължителни нормативни изисквания в областта на европейските услуги за електронно събиране на такси и Сметната палата е дала препоръка да се направи анализ дали националното законодателство в тази област съответства на актовете на ЕС.

Тази необходимост е установена по време на одита. Констатирано е, че по един от договорите за правни услуги АПИ е възложила на частната фирма да изготви проектите на националните законови и подзаконови нормативни актове в областта на електронното събиране на тол такси.

За тази правна услуга е договорено АПИ да заплати 20% от възнаграждението на фирмата след обнародването на тези актове в Държавен вестник.

Проверени са също сключени 12 договора с директно възлагане на физически лица, свързани с дейности по изграждането и експлоатацията на електронна система за събиране на такси за ползване на републиканска пътна мрежа и с разяснителни кампании при стартирането на електронната система за събиране на такси за ползване на републиканската пътна мрежа.

Правната рамка

При проведените договори са установени съществени несъответствия с правната рамка: липсват данни по какви критерии са определени участниците, поканени за участие в договарянето; в мотивите за провеждането на една процедура не е посочена подробна обосновка за липсата на административен капацитет; при четири обществени поръчки, в профила на купувача е публикувано само ценовото предложение на избрания участник за изпълнител, не е публикувано техническото предложение, което е неразделна част от офертата и приложение към договор за обществена поръчка.

Не е осъществен адекватен мониторинг за изпълнението на сключените договори след проведени процедури чрез пряко договаряне и директно възложените договори на физически лица. Допуснати са съществени несъответствия с правната рамка, вътрешните правила и договорите. При някои от договорите с физическите лица предметът е уговорен, без да са конкретизирани отделните дейности, които следва да обхваща изпълнението. При отчитане на извършената работа от изпълнителите са посочени дейности, които не са част от предмета на договорите.

Съгласно решение на Сметната палата и на основание Закона на Сметната палата одитният доклад в частта му за установените нарушения на процедурите в областта на обществените поръчки се изпраща на изпълнителния директор на Агенцията по обществени поръчки, а в частта за нарушенията на Правилника за прилагане на Закона за обществените поръчки – на директора на Агенцията за държавна финансова инспекция. Одитният доклад е изпратен и на председателя на управителния съвет на АПИ и министъра на регионалното развитие и благоустройството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още