IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът отпусна 280 млн. лв. за София и други общини

Парите за столицата са предназначени за изграждане на линия 3 от столичното метро

17:26 | 20.07.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Допълнителни трансфери по бюджетите на общините в общ размер на 280 млн. лв. одобри правителството на днешното си заседание.

От тях 114 млн. лв. са за Столична община, съобщават от правителствената информационна служба.

Близо 40 млн. лв. са за изграждане на линия 3, етап 3, лот 2 на метрото в участък ул. „Шипка" - ж.к. Гео Милев" (р-н „Слатина") - София Тех Парк/Зала „Арена Армеец - бул. „Цариградско шосе", в т.ч. за изграждане на съпътстваща инженерна инфраструктура, паркинг към метростанция и придобиване на метровлакове. Средствата са необходими на общината за финансиране на стартиращи строително-монтажни работи на трета метролиния, както и за доставка на метровлакове.

4 млн. лв. са предвидени за вътрешноградския транспорт.

Средствата по бюджета на Столична община се предоставят за сметка на предвидените средства по централния бюджет за 2022 г.

Със заключителните разпоредби на постановлението се осигуряват допълнителни средства за покриване на намалените приходи от прилагането на цени за обществени пътнически превози за определени категории граждани, предвидени в нормативните актове, в размер на 20 млн. лв. 

От въпросните 280 млн. лв. останалата сума от 166 млн. лв. са предвидени за допълнителни трансфери по бюджетите на общините. От тях 100 млн. лв. са предвидени за капиталови разходи на общините чрез увеличение на целевата субсидия за капиталови разходи. За увеличение на трудовите възнаграждения на служителите в делегираната от държавата дейност „Общинска администрация" от 1 юли 2022 г са предвидени 30,3 млн. лв.

34,3 млн. лв. ще бъдат използвани за увеличение на трудовите възнаграждения на медицинския персонал, зает в здравните кабинети в държавните и общинските детски градини и училища, в детските ясли и яслените групи към детски градини, с цел достигане на минималните нива на заплащане, договорени в колективния трудов договор в отрасъл „Здравеопазване", и за финансова подкрепа на библиотеките с регионален характер, включително за възнагражденията на персонала -1,4 млн. лв.

С предоставянето на допълнителните средства ще се осигури финансиране на капиталови разходи в общините в условията на продължаващо нарастване на цените на основните материали и ще се даде възможност за реализиране на приоритетни обекти на техническата и социалната инфраструктура, се казва в съобщението на Министерски съвет. Предоставянето на допълнителните средства за служителите в общинската администрация, за медицинския персонал, зает в детското и училищното здравеопазване в общините, и за библиотеките с регионален характер ще осигури изпълнението на договореностите в Колективния трудов договор в отрасъл „Здравеопазване" за 2022 г., ще се осигурят и по-добри възнаграждения и ще се повиши качеството на предоставяните услуги на населението в тези сектори.

Средствата се предоставят във връзка с приетата вече актуализация на бюджета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Momchil_Matev
преди 1 година
Фандъчката ще мъцне ли едно благодаря или се хвали само когато Тиквата отпуска кинти?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още