IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Peugeot излезе на печалба с помощта на правителствените стимули

Нетната печалба на френската компания за първото полугодие възлиза на 680 млн. евро

09:41 | 28.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Peugeot излезе на печалба с помощта на правителствените стимули

Втората по големина европейска автомобилна компания PSA Peugeot Citroen се върна на печалба през първата половина на годината с помощта на правителствените стимули за автомобилния сектор, които стимулираха продажбите в Европа през тази година.

Нетната печалба на френската компания за периода от януари до юни възлиза на 680 млн. евро в сравнение със загуба от 962 млн. евро преди година, предаде Bloomberg.

Приходите й за първата половина на годината нарастват с 21% на годишна база до 28,40 млрд. евро, за което допринасят програмите на европейските правителства за насърчаване покупките на автомобили и пускането в продажба на няколко нови модела.

Пазарните анализатори очакваха базираната в Париж компания да отчете нетна печалба от 416,7 млн. евро на базата на продажби от 28,3 млрд. евро.

За цялата година ръководството очаква оперативна печалба от 1,5 млрд. евро.

Данните на Асоциацията на европейските автомобилни производители показват, че през първата половина на годината пазарният дял на PSA Peugeot Citroen в Европа нараства с 0,8 процентни пункта до 13,7 на сто.

Главният изпълнителен директор на PSA Peugeot Citroen Филип Варин се надява чрез навлизането на пазара в развиващите се страни да намали зависимостта от продажбите в Европа, които са близо две трети от всички приходи на компанията. Той прогнозира, че до 2015 г. половината от продажбите ще са на пазари извън Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още