IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сърбия ще обяви търг за телекома си

Eгипетската Orascom, Turkish Telekom и Deutsche Telekom са проявили интерес към Telekom Srbija

17:09 | 19.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Сърбия ще обяви търг за телекома си

Сръбското правителство ще обяви търг за продажбата на контролния пакет от акции в телефонната си компания Telekom Srbija a.d. в началото на септември, каза заместник финансовият министър на Сърбия Вук Джокович, цитиран от Bloomberg.

Детайлите около предстоящата сделка все още се уточняват между правителството и базирания в Лондон консултант за продажбата Citigroup Global Markets Inc.

Правителството ще търси инвеститор с интерес в телекомуникационната индустрия, който да помогне за модернизацията на държавната компания, казва Джокович. „Ние сме наели компания консултант, която да подготви сделката, като твърдо сме решили да не продаваме телекома си на инвестиционен фонд, а на стратегически партньор, който да разшири капацитета на компанията и да ни донесе ноу-хау", казва Джокович.

Правителството иска да продаде 50% плюс една акция от телекомуникационната си компания, в която гръцката Hellenic Telecommunications Organization SA има 20% дялово участие. Telekom Srbija е една от четирите държавни компании, които правителството иска да продаде, за да набере средства за покриване на бюджетния си дефицит.

Точният размер на дела, който ще бъде предложен за продажба, ще бъде уточнен по-късно, като правителството възнамерява също да раздаде 20% от телекома на 5 милиона пълнолетни сръбски граждани. 20% от акциите на Naftna Industrija Srbije, сръбската нефтена компания, в която руската Газпром държи 51%, са раздадени на сръбските граждани при подобна транзакция.

„Все още очакваме мнението на нашия приватизационен консултант дали да продадем 40% или 50% плюс една акция“, казва Джокович. „Очакваме търгът да бъде обявен или в последните дни на август, или в началото на септември.“

Джокович не уточни дали и гръцкият телеком смята да продаде своя дял.

Сръбският министър на телекомуникациите Ясна Матич съобщи в края на миналата седмица, че египетската Orascom, Turkish Telekom и Deutsche Telekom са проявили интерес към Telekom Srbija.

Джокович обяви, че правителството се надява да парафира сделката до края на годината, въпреки че вероятно парите ще бъдат внесени в държавната хазна на по-късен етап, защото споразумението ще трябва да получи регулаторно одобрение от Босна и Херцеговина и Черна Гора, където компанията също има операции.

Сръбското правителство очаква около 2 млрд. долара приходи от продажбата на държавни активи през 2010 г. Чуждестранните инвестиции в Сърбия възлизат на малко над 400 млн. евро за първата половина на годината, повече от два пъти по-малко в сравнение със същия период на миналата година.

Продажбата на Telekom Srbija ще подобри финансовото състояние на страната, която изпитва затруднения при продажбата на облигации на местния пазар поради пониженото търсене и нарастващата цена на заемите, което се наблюдава от май тази година

Джокович посочи, че страната очаква „всеки момент“ да получи заем от 200 млн. долара, договорен по-рано тази година с Русия.

Сърбия очаква също и по-нататъшна подкрепа от Европейския съюз и Световната банка, обвързана с приемането на мерки за затягане на финансовата дисциплина. Кредитната линия на Сърбия, договорена с двете институции, е в размер на 3 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:10 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още