IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: 20% от отпуснатите от нас средства биват откраднати

България е наредена сред страните, в които злоупотребите с пари, отпуснати от Европейската комисия, са най-големи

12:46 | 02.11.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
ЕК: 20% от отпуснатите от нас средства биват откраднати

Нов доклад на ЕК разкри, че размерът на европейските средства, които миналата година са били обект на измами и "нередовни плащания", почти се е удвоил до 1,3 милиарда евро.

Това съобщава електронният сайт за европейски новини theparliament.com, цитиран от Dnes.bg.

Изчислено е, че всяко пето евро от отпуснатите от Европейската комисия пари "е било източено от корумпирани чиновници".

Около две трети от предполагаемите измами засягат само шест страни: България, Румъния, Гърция, Италия, Полша и Испания.

Разкритията се появяват скоро след като лидерите на страните от ЕС се споразумяха бюджетът на ЕС за 2011 г. да бъде увеличен с 2,9% и на фона на строгите мерки за икономии, които членките въвеждат, отбелязва сайтът.

Измамите с европейски пари включват кандидатстване за гора от лимонови и портокалови дръвчета, която в действителност не съществува на италианския остров Сицилия.

В друг случай хиляди евро са изплатени на животновъди в Словения за "несъществуващ" добитък.

Според доклада "Борба с измамите" на Европейската комисия нередностите в Общата селскостопанска политика (ОСП), за която се отпуска около половината от бюджета на ЕС, възлизат на 1,2 млрд. евро – с 23% повече.

През 2009 г. най-тежко обаче е било положението с политиката на сближаване, при която средствата отиват за най-бедните региони на Европа и която поглъща над една трета от целия бюджет на ЕС.

Предполагаемите измами и нередности в тази област са били 1,2 млрд. евро миналата година, което е скок със 109%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:34 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
lyusien
преди 13 години
Добре и колко време ще им трябва на всички управляващи в България да разберат че трябва да се вземат кардинални мерки и измамниците да са в затвора с много голяма медиина изява за това Трябва да се показва как измамниците лежат в затвора с 5-6 *** в една килия в която никои не знае какво се случва нощем Не може дела за измами да се влачат с много години без никакви резултати На главния прокурор трябва да се обясни на разбираем език че ако иска да има някакви резултати трябва да има големи измамници с фондове в затвора Има много малки измамници но те са страхливи и беззащитни и ако видят големите измамници в затвора измамите ще спрат В противен случаи от Е С ще ни теглят една маина и помощите ще спрат окончателно Чаоо Желая ви успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още