IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Исландия постигна споразумение за уреждането на дълговете на фалиралата Icesave

Страната ще изплати обезщетение в размер на 4 млрд. евро в периода от 2016 до 2046 г.

11:07 | 10.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Исландия постигна споразумение за уреждането на дълговете на фалиралата Icesave

Исландия е постигнала споразумение с Великобритания и Холандия, което ще разреши уреждането на спора, свързан с фалита на исландската банка Icesave, предаде ВВС.

Правителството на Исландия се е съгласило да изплати обезщетение в размер на 4 млрд. евро на правителствата на Великобритания и Холандия, които са похарчили същата сума, за да обезщетят жителите си, загубили спестявания при колапса на Icesave.

Изплащането на обезщетението ще започне от 2016 г. и се предвижда да приключи до 2046 г. Предстои
условията по споразумението да бъдат одобрени от парламента и президента на Исландия.

Спорът създаваше сериозна пречка пред желанието на Исландия да влезе в ЕС, но наскоро Великобритания промени позицията си по въпроса и спря да се противопоставя на влизането на страната в съюза. Според британския финансов министър Джордж Озбърн това е оказало голямо влияние върху решението на Исландия да се съгласи за обезщетението.

Решението на исландското правителство е било повлияно и от постигнатите по-добри условия по споразумението. През март на референдум в страната бяха отхвърлени предишните условия по сделката.

Преговорите по случая се водят от две години, след като компанията майка на Icesave - Landsbanki, фалира в края на 2008 г.

За изплащането на по-голямата част от задълженията на Исландия, с изключение на лихвените плащания, ще се използват средства, генерирани от продажбата на активи на Landsbanki.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още