IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Португалия проведе успешен аукцион на държавни облигации

Страната продаде държавни облигации за общо 1,25 млрд. евро

15:59 | 12.01.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Португалия проведе успешен аукцион на държавни облигации

Португалия успя да се пребори с недоверието на финансовите пазари, като продаде държавни облигации на инвеститорите за общо 1,25 млрд. евро на аукцион днес въпреки страховете, че задлъжнялата страна може да опре до външна финансова помощ, пише AP.

Опасенията за финансовото състояние на Португалия се засилиха, след като Европейският съюз направи предложение да се увеличи размерът на средствата и правомощията на фонда за финансова стабилност.

Финансовите пазари обаче реагираха с облекчение, че след като страната успя да заеме 1,25 млрд. евро от инвеститорите чрез продажбата на държавни облигации при по-ниски лихвени проценти, отколкото са тези по дългосрочните й ценни книжа.

Агенцията на държавен дълг в Португалия обяви, че е продала облигации за 650 млн. евро с падеж 2014 г. и за още 599 млн. евро с падеж 2020 г.

Лихвените проценти по десетгодишните облигации са възлезли на 6,716%, а по тези с падеж през 2014 г. са били 5,396%.

В началото на тази седмица лихвените проценти по португалските десетгодишни облигации се повишиха над 7%.

Рисковата премия по португалските облигации, която показва разликата между лихвените им проценти и тези по немските облигации с падеж след десет години, скочи до рекордните 4,83 проценти пункта на 11 ноември. Днес тя се намира на ниво от 3,87 процентни пункта.

Португалия прибягна до увеличение на данъците и намаляване на заплатите в държавния сектор, за да се справи със своя бюджетен дефицит, след като гръцката дългова криза доведе до рязко покачване на лихвените проценти по държавните ценни книжа на най-задлъжнелите страни от еврозоната.

Правителството обяви, че бюджетният дефицит на страната се е понижил под 7,3% от брутния вътрешен продукт през 2010 г.

От Агенцията за държавен дълг в Португалия съобщават още, че стойността на подадените днес поръчки за покупка на десетгодишни испански облигации е била 3,2 пъти по-голяма от размера на емисията.

Португалия трябва да продаде ДЦК за 20 млрд. евро през тази година, за да финансира своя бюджетен дефицит и задълженията по държавния си дълг.

Днешният аукцион на Португалия ще бъде последван от продажбата на петгодишни испански ДЦК за 3 млрд. евро утре, а Италия ще предложи на инвеститорите облигации за до 6 млрд. евро с падеж с през 2015 и 2026 г.

Бюджетът на Португалия за 2011 г. предвижда най-големите съкращения на разходите за последните три десетилетия. Правителството намали заплатите в публичния сектор с 5% за тези служители, които получават повече от 1 500 евро на месец. ДДС бе увеличен с 2 процентни пункта до 23%.

Бюджетният дефицит на Португалия скочи до 9,3% от БВП през 2009 г., ставайки четвъртият по големина в еврозоната след този на Гърция, Ирландия и Испания.

Страната си постави за цел да го намали до 4,6% от БВП през 2011 и под 3% от БВП през 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
rosybabe
преди 13 години
2012 ще бъде интересна година
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още