IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Напредък по плана за създаване на единен европейски патент

европейските депутати са дали съгласието в случая да се използва рядко прилаган механизъм, наречен „усилено сътрудничество“

19:33 | 15.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Напредък по плана за създаване на единен европейски патент

Възможен е напредък на плана за създаване на единен европейски патент, след като европейските депутати са дали съгласието в случая да се използва рядко прилаган механизъм, наречен „усилено сътрудничество“, предаде EUobserver.

Съгласно съществуващата патентна система в ЕС компаниите трябва да си осигуряват защита на интелектуалната собственост поотделно във всяка страна членка.

Испания и Италия се противопоставиха миналата година на плановете на Европейската комисия да разреши бъдещите европейски патенти да се печатат на английски, френски или немски – трите официални езика в ЕС. Това накара 12 други страни членки през декември да се позоват на механизма „усилено сътрудничество“, който ще им позволи да продължат процедурата за създаване на общ патент, независимо от възраженията.

Очаква се и други страни членки да се присъединят към инициативата, тъй като сложната и скъпа патентна система в Европа често се посочва като неизгодна за бизнеса.

След одобрението на евродепутатите се очаква министрите на индустрията на страните членки официално да приемат на срещата си в Брюксел на 9 и 10 март решение, което да позволи прилагането на процедурата.

След това ЕК ще изготви два отделни законопроекта – за създаване на единен патент и за официалния език на патентната система. Пред окончателното споразумение обаче има още пречки.

Едната от тях е очакваното решение на Европейския съд относно законността на предвидения Европейски патентен съд. Решението се очаква дни преди срещата на министрите на индустрията и ако то постанови, че такъв съд няма да отговаря на европейското законодателство, цялата процедура значително ще се забави.

Освен това Испания и Италия може също да се обърнат към съд с искане да бъде забранено придвижването на процедурата без тяхно участие. Спорът за европейския патент продължава вече 30 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:30 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още