IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Португалия вероятно ще потърси финансова помощ през март

Лисабон е подложен на натиск и от страни като Германия, които настояват за това, за да се понижи напрежението в еврозоната

18:46 | 22.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Португалия вероятно ще потърси финансова помощ през март

В Брюксел без много шум се обсъжда предоставянето на спасителен пакет за Португалия, тъй като силно задлъжнялата страна вероятно ще трябва да потърси финансова помощ още следващия месец, пише Wall Street Journal.

Финансовият натиск върху страната се увеличава и това вероятно ще бъде обсъдено на срещите на европейските лидери на 11 март и 24 март, посочват източници на изданието в Брюксел.

„Усещането е, че Португалия не може да функционира без спасително финансиране през март или април. Лисабон е подложен на натиск и от страни като Германия, които настояват португалското правителство да потърси финансова помощ, за да понижи напрежението в еврозоната“, споделя високопоставен представител на европейската администрация. "В Лисабон вече обсъждат тази възможност", допълва той.

От началото на годината Португалия е продала облигации за 4,75 млрд. евро. Въпреки това, страната трябва да покрие плащания за 3,85 млрд. евро само през март и 4,34 млрд. евро през април. През юни Лисабон трябва да плати още 4,93 млрд. евро.

Цената за финансирането на Португалия нарасна значително. Доходността по 10-годишните португалски ДЦК достигна 7,34% - доста над границата от 7%, над която управлението на дългове се приема за неустойчиво.

Вероятно поради високите цени тази седмица португалското финансово министерство отмени аукцион. Португалия плаща болезнените 4,18 процентни пункта над това, което Германия плаща за еквивалентни 10-годишни облигации.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още