IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврозоната – близо до споразумение за Пакта за конкурентоспособност?

Пактът покрива широка област от общи препоръки, но оставя на отделните правителства да си поставят годишни цели

10:24 | 11.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Еврозоната – близо до споразумение за Пакта за конкурентоспособност?

Лидерите на страните от ЕС са близо до постигането на споразумение за т.нар. Пакт за конкурентоспособност, целящ запазването на еврото, предаде ВВС.

В проектодокумента за пакта, до който от ВВС са получили достъп, са включени предложения за по-ниски данъци върху труда, обща база за корпоративен данък в еврозоната и индексиране на възрастта за пенсиониране спрямо очакванията за продължителността на живот.

Пактът има за цел за увеличи конкурентоспособността на страните от еврозоната.

Според много икономисти различните разходи за заплати в еврозоната и свързаните с това търговски дисбаланси, натрупани през последното десетилетие, са довели до сегашната криза единната валута.

На загубата на конкурентоспособност се приписват растящата безработица в еврозоната и проблемите с публичните финанси на Португалия, Ирландия, Испания и Гърция.

„Конкурентоспособността е от първостепенно значение за подпомагане на по-бързия и по-устойчив растеж в ЕС в среден и дългосрочен план, за достигане на по-високи нива на доходи за жителите и за запазване на социалните ни модели“, се посочва в проектодокумента.

Според кореспондента на ВВС Найджъл Касиди обаче лидерите на страните от ЕС, Европейската комисия и Европейската централна банка все още са далеч от постигането на обещаната единност по отношение на икономическите и финансови реформи.

Пактът покрива широка област от общи препоръки, но оставя на отделните правителства да си поставят годишни цели.

Скептично настроените анализатори оприличават пакта на Лисабонската стратегия, приета през 2000 г., общоприетото мнение за която е, че се е провалила в поставената си цел да превърне ЕС в най-конкурентоспособната икономика в света до 2010 г.

Сегашният проектодокумент поставя 24 март като краен срок за приемане на пакта, а април – като срок за правителствата да представят първия си набор от „конкретни ангажименти“ за 2011 г.

Проектодокументът призовава за промени в националните системи за съставяне на заплатите, за да станат разходите на работодателите за заплати по-конкурентоспособни.

Някои страни, като например Германия, са критикувани от икономистите за това, че договарят на национално ниво заплатите със синдикатите или автоматично ги индексират спрямо инфлацията.

По отношение на споменатата в документа обща база за корпоративен данък не е ясно дали това ще включва създаването на минимална ставка за корпоративен данък, на което вероятно ще се противопоставят страните с ниски данъци като Ирландия.

В частта, засягаща публичните финанси, проектодокументът предлага възрастта за пенсиониране да расте автоматично заедно с очакваната продължителност на живота и схемите за ранно пенсиониране да бъдат ограничени.

В документа се посочва също така, че сегашните тавани за дефицита и дълга на страните от еврозоната трябва да залегнат в националните им конституции. Предлага се и стрес тестовете за банките да се правят на редовен принцип.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още