IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Директор на ЕЦБ иска централизиран контрол на бюджетите в ЕС

ЕЦБ иска и по-голяма централизация на банковия надзор в Европа

22:13 | 11.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Директор на ЕЦБ иска централизиран контрол на бюджетите в ЕС

Облигациите на страните от еврозоната в бъдеще могат да бъдат издавани от централизирана администрация, а бюджетите им да бъдат одобрявани със съгласието на политическите лидери на валутния съюз, предложи член на борда на директорите на Европейската централна банка (ЕЦБ), съобщава Financial Times.

Предложението на Лоренцо Бини Самахи представлява най-радикалната до момента инициатива, имаща за цел да предотврати повторението на дълговата криза в еврозоната.

Приемането на подобно предложение би представлявало огромна стъпка към политическата интеграция на страните от еврозоната и илюстрира натиска на централната банка върху европейските правителства за намирането на адекватен изход от ситуацията.

Според Смагхи, чиято идея включва и забрана за фалит на страните от еврозоната, европейските политически лидери често не разбират как оперират финансовите пазари.

Той призова и за по-голяма централизация на банковия надзор в Европа, за да не се позволява на националните регулаторни органи да облагодетелстват местни финансови институции. Смагхи даде за пример рисковете, на които ирландската банкова система е изложила останалата част от еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:24 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още