IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК иска бърза сделка за по-ниска лихва по заема за Ирландия

Очаква се финансовите министри на страните от еврозоната да обсъдят въпроса на неофициална среща в края на идната седмица в Унгария

21:06 | 01.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК иска бърза сделка за по-ниска лихва по заема за Ирландия

Европейската комисия се надява Ирландия да може скоро да си осигури отстъпка по погасяването на спасителния заем, след като показа, че не се нуждае от допълнителни средства, за да рекапитализира рухналата си банкова система, съобщава ДПА.

"Дали ще имаме скоро сделка? Надявам се", заяви днес Амадеу Алтафаж, говорител на еврокомисаря за икономическите и валутните въпроси Оли Рен. "Всяко решение по променяне на условията обаче е в ръцете на страните от еврозоната, ние изяснихме позицията си, подкрепяме намаляване на лихвата", допълни той.

През ноември миналата година Ирландия получи заем от 85 млрд. евро от Европейския съюз (ЕС) и Международния валутен фонд (МВФ), за да може да "запуши" силно нарастващите загуби, дошли от безразборно кредитиране от ирландските банки по време на бума в жилищния сектор.

Вчера така наречените стрес тестове показаха, че ирландските банки все пак се нуждаят от 24 млрд. евро - сума, която се покрива от перо на стойност 35 милиарда евро за банкова рекапитализация, предвидено в спасителния пакет на ЕС/МВФ.

Миналия месец новото ирландско правителство, начело с Енда Кени, заяви, че е замразило искането си да бъде понижена лихвата, която плаща по заемите от партньорите си в еврозоната и чието равнище в момента е близо 6 на сто, докато не станат известни резултатите от тестовете за устойчивост.

Вчера Европейската комисия (ЕК), Европейската централна банка (ЕЦБ) и МВФ обявиха, че резултатът е "голяма стъпка към възстановяване на ирландската банкова система".

Сумата, необходима за спасяване на ирландските банки, бе преразглеждана към повишение няколко пъти. Алтафаж заяви, че Комисията очаква вчерашната цифра най-накрая на внесе яснота по въпроса, подчертавайки, че стрес тестовете, направени от ирландските власти, са били по-строги от предвидените в останалата част от ЕС.

"Няма да има повече изненади", отбеляза той. Все още обаче има вероятност това, че Франция и Германия настояват Ирландия да вдигне 12,5-процентния си корпоративен данък в замяна на понижаване на лихвата по заемите от еврозоната, да се окаже пречка за споразумение.

Очаква се финансовите министри на страните от еврозоната да обсъдят въпроса на неофициална среща в края на идната седмица в Гьодьольо, Унгария, отбелязва ДПА.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:03 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още