IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕП не излезе с единно становище за ядрената енергетика в Европа

Членовете на парламента подчертаха необходимостта от провеждане на стрес тестове на атомните електроцентрали в ЕС

16:24 | 07.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
ЕП не излезе с единно становище за ядрената енергетика в Европа

Европейският парламент (ЕП) отхвърли днес предложението за обща резолюция относно ядрената безопасност в Европа с 264 гласа "за", 300 "против" и 61 "въздържали се", съобщиха от пресслужбата на институцията.

Несъгласия възникнаха по редица въпроси, което в крайна сметка доведе до отхвърлянето на текста на резолюцията от мнозинството от европейските депутати.

Членовете на ЕП подчертаха необходимостта от провеждане на стрес тестове на атомните електроцентрали в ЕС, но някои евродепутати разкритикуваха доброволния им характер.

Еврокомисарят по въпросите на енергетиката Гюнтер Йотингер посочи, че в момента се изготвят критерии за стрес тестовете, които ще се изпратят до ЕП и ще се оповестят публично до края на май. Той добави, че националните регулатори ще извършват тестовете, тъй като за момента е невъзможно подобни действия да се предприемат на общоевропейско ниво.

Мнението на Съвета по въпроса е, че ЕС е наясно с проблемите на ядрената безопасност и вече над 25 години съществува обвързваща законодателна рамка. В светлината на стрес тестовете ще бъде направен преглед на това законодателство, резултатите от което трябва да бъдат на разположение до края на годината и ще се оповестят публично.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:32 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още