IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оли Рен: Спасяването на Португалия вероятно ще струва около 80 млрд. евро

Еврото продължи да поскъпва уверено, независимо от факта, че за последната година трета държава от еврозоната трябва да бъде кредитирана по спешност

17:29 | 08.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
Оли Рен: Спасяването на Португалия вероятно ще струва около 80 млрд. евро

Спасяването на изпадналата в сериозни проблеми при набирането на капитал Португалия вероятно ще „глътне“ около 80 млрд. евро, коментира днес еврокомисарят по монетарните въпроси Оли Рен.

По всяка вероятност страната ще се ангажира с тригодишна програма за балансиране на бюджета си, в замяна на което Международният валутен фонд и Европейският съюз ще й отпуснат кредити на необходимата стойност, пише MarketWatch.

Ръководителят на Европейския фонд за финансова стабилност Клаус Реглинг пък заяви пред репортери, че до десетина дни институцията може да реагира с финален вариант на споразумение за кредитиране на Португалия.

Реглинг изрази увереност, че проблемите на Португалия няма да се разпрострат към Испания и призова инвеститорите да направят разликата между бюджетната ситуация в двете държави.

Както е известно, Португалия е третата страна от еврозоната, която ще получи спасителни кредити в рамките на последната година. Преди това тази съдба сполетя Гърция и Ирландия, които получиха кредити за съответно 110 и 80 млрд. евро.

На фона на тези изказвания днес еврото поскъпна значително спрямо долара, достигайки нивото от 1,4440 EUR/USD. Това е най-високото ниво на курса от декември 2009 година досега.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още