IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

CEZ и Enel инвестират 700 млн. евро във вятърна енергия в Румъния

Инвестиционният процес в някои райони обаче е препятстван от административни конфликти и пречки

13:19 | 04.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Двете компании са сред най-агресивните инвеститори в зелена енергия в Румъния. <em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Двете компании са сред най-агресивните инвеститори в зелена енергия в Румъния. Снимка: sxc.hu

Чешката енергийна компания CEZ и нейният италиански конкурент Enel смятат да започнат работа по проекти за производството на вятърна енергия на обща стойност 700 млн. евро.

Двете компании, които са сред най-големите енергийни групи в Румъния, са и най-агресивните инвеститори в сектора на зелената енергия в страната, пише специализираното издание ZF.

Инвестиционната им политика е водена от презумпцията, че инвестициите в алтернативна енергия ще се възвърнат многократно, предвид подкрепата по различни държавни и европейски програми.

Enel Green Power започна строителните работи по вятърен парк с инсталиран капацитет от 70 мегавата, разположен в района на Тулча в източната част на страната, казват от подразделението за възобновяема енергия на компанията. На следващ етап компанията смята да изгради и втори проект за вятърна енергия в същия регион.

От своя страна, CEZ е съобщила, че е готова да започне работа по строителството на втория етап от свой вятърен парк в южна Румъния. Проектът е на обща стойност 1,1 млрд. евро. От компанията обаче са казали, че срещат редица трудности и конфликти с някои от местните власти.

Миналата година от компанията определиха някои от инвестициите си в чужбина, като тези в България, като „проблематични“, поради оказан „политически и икономически натиск“.

През 2008 г. CEZ бе обявила планове за инвестиции на стойност от 800 млн. евро във вятърни проекти в Румъния.

В началото на 2009 г. пък Enel каза, че ще инвестира 700 млн. евро в разширяване и модернизиране на мрежата си в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още