IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мобиус: Спасяването на Европа ще струва джобни пари за Китай

Европа е естествен избор за диверсифициране на китайските инвестиции, казва шефът на Templeton Emerging Markets Group

17:36 | 28.06.11 г. 11
Автор - снимка
Създател
Мобиус: Спасяването на Европа ще струва джобни пари за Китай

Докато китайският премиер Уън Дзябао обикаля големите европейски столици, а политиците от еврозоната се опитват да намерят решение на дълговата криза, Марк Мобиус, председател на Templeton Emerging Markets Group, казва в интервю за CNBC, че Пекин лесно може да подкрепи еврозоната и да спаси изпитващите затруднения страни от периферията й, при това с джобни пари.

„Не е нереалистично Китай да спре дълговата криза в Европа“, казва Мобиус.

„Китайците разполагат с всичките тези средства, а Европа е естествен избор за диверсифициране на инвестициите. Китай разполага с резерви за около 3 трилиона долара, като малък процент от тези фондове ще е достатъчен за облекчаване на дълговата криза в еврозоната“, пояснява той.

„Както видяхме в случая с азиатската криза, придобиването на подобен дълг може да се окаже добра инвестиция. Китай се държи като управител на инвестиционен фонд и иска възвращаемост. Страната също така иска да бъде приемана позитивно в Европа“, допълва той.

В момента Европейският съюз е най-големият търговски партньор на Китай, като търговският оборот се изчислява на около 400 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:19 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
stone kold
преди 12 години
сила си е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още