IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

3,9% икономически спад очаква новият финансов министър на Гърция

Безработицата в южната ни съседка ще достигне 16 - 17%, посочва още Евангелос Венизелос в първото си интервю за Ройтерс

09:02 | 02.07.11 г.
3,9% икономически спад очаква новият финансов министър на Гърция

Гръцката икономика ще се свие с 3,9 процента тази година преди да се върне към растеж догодина благодарение на финансовата помощ от Европейския съюз и реформите, които ще бъдат предприети за стимулиране на икономиката, заяви за Ройтерс новият гръцки финансов министър Евангелос Венизелос.

В първото си интервю за чуждестранни медии, откакто пое поста, Венизелос обеща да ускори усилията за приватизация и борбата с данъчните измами, като отбеляза, че протестите срещу мерките за икономии прикриват високото ниво на политически консенсус, което има в страната по необходимостта от реформи и оставане на Гърция в еврозоната, предаде БТА.

Венизелос, който се ползва с голямо влияние в управляващата партия, е заемал няколко министерски поста и е в основата на успешната Олимпиада в Атина през 2004 г. Той каза, че неговата двойна роля на финансов министър и вицепремиер ще му даде възможността да прокара необходимите промени и да върне Гърция на пътя на изпълнението на целите от спасителния план на стойност 110 милиарда евро от ЕС и Международния валутен фонд (МВФ).

Министърът каза, че негови приоритети са реформата на неефективната данъчна система и започването на амбициозна програма за приватизация, която предвижда събирането на 50 милиарда евро до 2015 г.
Венизелос пое поста финансов министър при правителствената реконструкция на 17 юни, като замени Георгиос Папаконстантину, който не успя да изпълни целите за приходите заради постоянното избягване на данъци в Гърция и заради забавянето в приватизациите, отбелязва Ройтерс.

Новият финансов министър изрази увереност, че целите в програмата за приватизация са напълно постижими.

Спасителния план за Гърция предвижда събирането на пет милиарда евро от приватизация тази година и на други 10 милиарда евро през 2012 г. Досега не е сключена нито една приватизационна сделка по време на 19-те месеца, откакто социалистите са на власт, отбелязва Ройтерс.

Много икономисти се съмняват, че целите в сферата на приватизацията са реалистични, имайки предвид яростната съпротива на гръцките синдикати, които организираха серия стачки в знак на протест срещу продажбата на държавни компании.

Венизелос твърди обаче, че продажбата на компании за обществени услуги, пристанища, банки и други държавни активи, предвидени за приватизация тази година, ще стане бързо и вече подготвя следващите по-сложни приватизационни сделки.

Участието на гръцките корабособственици в приватизационното усилие може да бъде решаващо. Ще се срещна с техни представители следващата седмица, за да обсъдим техните проблеми и тревоги, каза Венизелос, изразявайки надежда, че богатите гръцки корабособственици може да проявяват интерес към някои от активите.

Финансовият министър обяви, че новият данъчен закон ще бъде готов до няколко седмици и ще запълни празнините, които причинява избягването на данъци. Новият закон ще даде достъп на властите до банковите транзакции и ще въведе по-строги критерии за залавяне на недекларирани доходи. "Не може да искаме от Швейцария данни, докато самите ние нямаме достъп до нашите", заяви Венизелос.

Той каза, че икономиката ще се свие с 3,9 процента тази година, което е повече от предишните предвиждания на правителството от спад от 3,5 на сто, а безработицата ще достигне 16-17 процента. Мерките в подкрепа на растежа ще направят Гърция по-привлекателна за бизнес и ще бъдат от полза за работещите, обеща министърът.

Венизелос приветства плановете за оказване на помощ на Гърция, като каза, че размерът на втория спасителен пакет ще бъде определен до голяма степен от размера на участието на частния сектор и финансовите нужди на страната.

Ние приветстваме желанието на банките и частния сектор да участват доброволно по начин, който да бъде сигурен и няма да предизвика кредитно събитие или фалит, каза Венизелос.

Въпреки протестите срещу мерките за икономии, които прерастваха и в насилие, министърът омаловажи опасенията от липса на по-широк политически консенсус и социални вълнения, които биха провалили усилията на Гърция да изпълни условията на международните кредитори.

Основната опозиционна партия Нова демокрация, която е против меморандума с ЕС и МВФ, подкрепи част от мерките за икономии, които предвиждат спестяване на 28 милиарда евро чрез увеличения на данъци и бюджетни съкращения. Впечатлението в чужбина за тотална липса на консенсус е някак несправедливо, защото нашите различия са минимални и има широко съгласие по фундаменталните въпроси, каза Венизелос.

Той съобщи, че ще работи с Нова демокрация за назначаването на петчленен борд в агенцията по приватизация и се надява на сътрудничество по данъчните реформи и борбата с избягването на данъци.

За хилядите гърци, които излязоха на улиците, за да се противопоставят на мерките за затягане на коланите, Венизелос каза, че реакцията им не е била толкова остра, като се има предвид шока в обществото, което пострада от кризата.

Нашият единствен топ-приоритет е да върнем доверието в страната в чужбина и доверието на хората у дома. Ние плащаме висока политическа цена, но имаме мисия да спасим страната и двамата с премиера сме решени да го направим, каза Евангелос Венизелос в интервюто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:10 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още