IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решават дали да дадат на Гърция петия транш от заема на ЕС и МВФ

В 18 ч. в Брюксел финансовите министри на държавите от еврозоната ще обявят решението си дали Гърция ще получи 12 милиарда евро

10:43 | 02.07.11 г.
Решават дали да дадат на Гърция петия транш от заема на ЕС и МВФ

Министрите на държавите от еврозоната вероятно ще одобрят отпускането на петия транш от спасителната помощ за Гърция в размер на 12 милиарда евро. За 18 ч. местно време в Брюксел е обявена пресконференция на финансистите, пише Bloomberg.

На срещата на финансовите министри на страните от европейската валутна общност ще бъде обсъден и вторият спасителен пакет за южната ни съседка, който вероятно ще бъде в размер на около 85 милиарда евро. Те ще дискутират участието на финансови институции.

„Петият транш от заема на Европейския съюз и Международния валутен фонд (МВФ) най-вероятно ще бъде отпуснат”, коментира Венсан Шану от Societe Generale. „Министрите ще имат нужда от повече време за обсъждане на втория спасителен пакет”, смята анализаторът.

Държавите от еврозоната и представители на частния бизнес ще отпуснат 70% от средствата на втория спасителен пакет. Останалите 30% ще бъдат поети от МВФ, уточни Томас Визер от австрийското финансово министерство. С новия заем разходите по спасяването на Гърция, Ирландия и Португалия ще нараснат до 360 милиарда евро.

Условието за отпускането на втори заем за Гърция е Атина да свие бюджетния дефицит до 7,5% тази година. През миналата дупката в хазната на страната достигна 10,5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:44 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още