IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия обяви „винена“ война на Италия

Москва ще облага виното от Апенините с 2,12 евро на литър, докато за другите държави от ЕС ставката е 1,22 евро на литър

21:33 | 08.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Италианското вино ще се облага по-скъпо от това на останалите държави в ЕС. <em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Италианското вино ще се облага по-скъпо от това на останалите държави в ЕС. Снимка: sxc.hu

Русия обяви „винена“ война на Италия. Всеки литър вино от Апенините вече ще се облага с 2,12 евро. За френски и испански вина таксата е само 1,22 евро на литър.

„По този начин италианските вина ще поскъпнат на руския пазар с около 30%, докато конкурентите от Испания и Франция ще бъдат с около 12% по-скъпи“, казва президентът на Съюза на италианските винари Ламберто Валярино Гансия, цитиран от австрийската агенция APA.

Откровено казано става дума за „дискриминация“ срещу италианските вина, които в Русия се радват на все по-високо търсене и чийто внос в последните години нарасна неимоверно.

С новите данъчни разпоредби се цели преди всичко подпомагане на местните винари, които няма да бъдат облагани допълнително. Италианските им колеги обаче вече призоваха своя външен министър Франко Фратини да се намеси и да окаже натиск върху Москва, за да бъде хармонизирана данъчната тежест върху италианските напитки с тази върху вината на другите държави от Европейския съюз. 

По-високата данъчна ставка засяга един многообещаващ пазар. В първото тримесечие на 2011 г. Русия внесе италиански вина на стойност 18,4 млн. евро, което представлява ръст от 91% спрямо същия период на миналата година.

Според експерти в следващите няколко години руснаците ще се превърнат в едни от най-големите консуматори на италианско вино след американците, германците и британците, пише още APA. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още