IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските индекси приключиха сесията разнопосочно

Пазарните играчи са загрижени, че американските законодатели може да не постигнат бързо споразумение за вдигането на тавана на държавния дълг на САЩ

20:49 | 26.07.11 г.
Европейските индекси приключиха сесията разнопосочно

Европейските индекси приключиха сесията разнопосочно, с минимални изменения и превес на позитивните настроения. Анализаторите обаче остават загрижени, че американските законодатели може да не постигнат бързо споразумение за увеличаването на тавана на държавния дълг на САЩ, пише Bloomberg.

Книжата на BP, втората по големина петрола компания в Европа, и тези на UBS, най-голямата банка в Швейцария, поевтиняха с повече от 2,5%. Акциите пък на STMicroelectronics NV, най-големият производител на полупроводници с Европа, също се понижиха – с 12%, след като от компанията съобщиха, че има "корекция в продажбите".

Основният британски индекс FTSE 100 се повиши с 0,08% до 5 930 пункта, в Германия DAX 30 е нагоре с 0,07%, достигайки до 7 349 пункта. Френският CAC 40 пък се понижи с 0,66% до 3 788 пункта.

Според анализатори американското финансово министерство ще има достатъчно пари да обслужва плащанията в рамките на няколко дни или седмици след 2 август т. г., ако Конгресът не успее да вдигне тавана на държавния дълг на САЩ до тази дата. Въпреки това, и Standard & Poor’s, и Moody’s се готвят да намалят кредитния рейтинг на САЩ.

„Ако кредитният рейтинг на САЩ бъде понижен, което изглежда неизбежно в този момент, ще има отрицателни последици за акциите за дълго време“, каза Берн Кнап, анализатор в Barclays в Ню Йорк.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още