IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите на Daimler за второто тримесечие останаха под очакванията

Печалбата преди облагане с данъци обаче е нараснала през второто тримесечие с 23% до 2,58 млрд. евро спрямо аналогичния период на предходната година

12:08 | 27.07.11 г.
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Приходите на германския производител на автомобили и камиони Daimler за второто тримесечие останаха под очакванията, което загатва, че търсенето на автомобили на развитите пазари може би вече започва да се забавя, съобщи Ройтерс.

Ръстът на приходите е 5% до 26,34 млрд. евро, съобщиха от компанията, докато усреднената оценка на икономисти, анкетирани от Ройтерс, бе за 27,99 млрд. евро.

Производителите на луксозни и масови автомобили насочиха поглед към бързо растящите пазари като Китай в опит да компенсират забавянето в ръста на продажбите в развитите икономики и особено в Европа.

Но китайският пазар на автомобили, който е най-големият в света, се очаква да забави ръст през тази година отчасти заради повишените цени на горивата и по-строгите изисквания за регистриране на автомобилите, след като продажбите там нараснаха с една трета през 2010 г. до рекордни нива.

Ръстът на продажбите на Mercedes-Benz Cars в Китай се е забавил до 8% през второто тримесечие в сравнение с 82% през първото.

Главният изпълнителен директор на Daimler Дитер Зетше предупреди през миналия месец за увеличаващия се икономически риск на развиващите се пазари като Китай, който може да задави двигателя на ръста при автопроизводителите.

През последните 2 години почти три четвърти от световния икономически растеж се дължеше на развиващите се пазари, но съществуват опасения, че инфлацията в Китай, който е втората по големина икономика в света, могат да предизвикат забавяне на развиващите се пазари.

„Търсенето на автомобили на големите развиващи се пазари като Китай, Индия, Бразилия и Русия вероятно ще продължи да нараства. Но темпото на нарастване в Китай и Индия изглежда ще бъде чувствително по-ниско от това през миналата година“, обявиха от Daimler.

Печалбата на компанията през второто тримесечие преди облагането с данъци е нараснала с 23% до 2,58 млрд. евро спрямо аналогичния период на 2010 г., надхвърляйки усреднената предварителна прогноза на икономисти, анкетирани от Ройтерс, за печалба от 2,49 млрд.евро. 

В Daimler са оптимисти, че до края на годината бизнесът ще се развива по-добре от очакванията. Техните прогнози са, че печалбата преди облагането с данъци ще се увеличи значително на годишна база. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още