IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС и МВФ ще оценяват резултатите от спасяването на Португалия

От изводите, до които ще стигнат представителите на кредиторите, зависи отпускането на следващия транш от спасителната помощ

15:01 | 01.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
ЕС и МВФ ще оценяват резултатите от спасяването на Португалия

Представителите на ЕС и Международния валутен фонд (МВФ) започнаха днес работа по първата оценка на португалския спасителен план, като се съсредоточават върху това как правителството планира да коригира допълнително намаляването на бюджета и да покрие обещаните финансови цели за тази година, предаде Ройтерс.

Оценката на усилията на Лисабон по изпълнение на условията, срещу които бе одобрен спасителен финансов пакет от 78 милиарда евро за страната през май, ще помогне на кредиторите да решат дали да отпуснат втори транш от средствата или да поставят допълнителни условия за това.

Тя ще послужи и за лакмус, който да покаже на пазарите дали Португалия може да избегне съдбата на Гърция, която поиска втори спасителен план.

Докладът за тримесечието, който трябва да бъде изготвен за около две седмици, ще оцени напредъка на правителството по мерки като увеличение на данъците, намаляване на разходите и структурни реформи.

Правителството на новия десноцентристки премиер Педру Пасуш Коелю се ангажира да прилага програма, която да бъде по-амбициозна от международния спасителен план, за да даде тласък на икономиката и да оздрави финансите, като целта е бюджетният дефицит да бъде сведен от 9,1 процента миналата година до 5,9 процента в края на 2011 година и до 3 процента през 2013 година.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още