IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

E.ON излезе на загуба заради отказа на Германия от ядрена енергия

Компанията ще съкрати между 9 000 и 11 000 работни места при обявяването на резултатите за второто тримесечие

12:31 | 10.08.11 г.
<p>
	Снимка: E.ON</p>

Снимка: E.ON

E.ON отчете загуба в размер на 1,49 млрд. евро (2,13 млрд. долара) за второто тримесечие на годината заради решението на германското правителство да затвори по-рано ядрените централи след катастрофалното земетресение и ядрената криза в Япония, пише CNBC.

За сравнение, през второто тримесечие на миналата година компанията реализира печалба в размер на 1,72 млрд. евро.

E.ON намали и дивидента на акционерите с 30 евроцента до 1 евро. Освен това компанията ще съкрати от 9 000 до 11 000 работни места, предимно в администрацията. Общо работната сила на енергийния гигант е 79 000 души.

В изявление от E.ON коментират, че е необходимо да се предприеме бързо съкращаване на разходите, за да се подсигури бъдещето на компанията. „Не сме имунизирани срещу негативните промени на нашия пазар, най-вече политически и регулаторни“, посочва се в изявлението.

Германският кацлер Ангела Меркел взе решение през май всички 17 ядрени реактора в страната да спрат работа през 2022 г. Правителството прие и нов „ядрен данък“. Два от осемте най-стари ядрени реактори в германия бяха затворени веднага след инцидента в АЕЦ „Фукушима“, причинен от земетресението в япония на 11 март т. г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още