IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френската икономика не е помръднала през второто тримесечие

Потребителските разходи, които бяха двигател на растежа през първото, не отчитат изменение, износът се е свил значително, а растат единствено инвестициите

10:40 | 12.08.11 г.
Френската икономика не е помръднала през второто тримесечие

Френската икономика не е помръднала спрямо първото тримесечие при прогноза за растеж от 0,3 процента, показват данни на местната национална статистическа служба. През първите три месеца на годината брутнитя вътрешен продукт (БВП) на Франция регистрира растеж от 0,9 на сто, припомня Bloomberg.

Икономическият растеж от първото тримесечие беше най-бързият от 4 години, отбелязва агенцията. Забавянето обаче може да застраши постигането на ръст от 2% през тази година. Това е таргетът, според който правителството на президента Никола Саркози е направило плановете за намаляване на бюджетния дефицит.

Потребителските разходи, които бяха двигателят на икономическия растеж, не са се изменили през второто тримесечие на годината спрямо първото, показва статистиката. Заради европейската дългова криза и забавянето на глобалното възстановяване, значително се е свило търсенето на френски експортни стоки. Единствено инвестициите са нараснали с 0,9 на сто в периода април – юни 2011 г.

През юли потребителските цени във Франция са паднали с 0,5% при прогнозиран спад от 0,3 на сто. Инфлацията в страната е 2,1%.

„Добрата новина е, че бизнесът все пак инвестира“, коментира Мишел Мартинес, икономист в Societe Generale в Париж. Според него опасенията са свързани повече с конкурентоспособността и забавянето на световната търговия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още