IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Схема за електромобили под наем тръгва в Париж от следващата седмица

Местните власти се надяват до 2013 г. по схемата Autolib да се отдават под наем 5 000 електромобила Bluecar

15:30 | 03.10.11 г. 1
<p>
	Един от автомобилите Bluecar, които ще се движат във френската столица. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Един от автомобилите Bluecar, които ще се движат във френската столица. Снимка: Ройтерс

След успеха на схемата за отдаване на велосипеди под наем Vélib Париж готви още една схема за насърчаване на ползването на екологичен транспорт, наречена Autolib. Тя предвижда да се отдават под наем електрически автомобили, като местните власти се надяват до 2013 г. да имат 5 000 еко возила Bluecar, пише британското издание Guardian.

Схемата ще бъде задействана от следващата седмица.

В неделя (2 октомври) на гражданите и гостите на Париж бяха представени автомобилите, които ще се пускат под наем пробно за 2 месеца.

„Личните автомобили стават все по-скъпи за експлоатация и хората все по-малко ги ползват в града“, коментира Аник Льопети, която отговаря за транспорта в общината в Париж. „Оформя се една друга култура – на споделяне на автомобила. Ползвахме същия принцип като при схемата Vélib: ползвате автомобила, след това го оставяте и това е всичко. Простичко е“, допълни тя.

Льопети не крие ентусиазма си за успеха на схемата, както и възхищението си от електромобилите. Тя споделя, че веднъж е шофирала такава кола и я намира не просто за добра, а за невероятна.

Не всички парижани обаче са възхитени от идеята за споделянето на електромобили в града. Гражданин на френската столица коментира пред британското издание, че никой от общината не е попитал дали парижани искат подобна схема.

Други критици на схемата споделят, че Венсан Болор, главен изпълнителен директор на компанията-производител на модела електромобил, който е осигурен за Париж, е близък приятел на президента Никола Саркози. Според тях компанията на Болор ще си осигури прилични приходи за няколко години напред, тъй като е инвестирала 1 млрд. евро в проекта Bluecar.

От компанията обаче съобщиха, че имат идеи за съвместна работа и с други водещи общини в Европа, но не съобщиха с кои градове смятат да работят в бъдеще.

Преди да си наеме електромобил, всеки гражданин или гост на Париж трябва да се регистрира в офиса на Autolib или чрез някой от киоските, разположени специално за целта в близост до станциите с колите. За регистрацията е необходима шофьорска книжка, лична карта и кредитна карта. Наемателят трябва да внесе и депозит, който след това му се възстановява.

Възможен е дневен, седмичен и годишен абонамент. Цената е от 10 до 144 евро, в зависимост от времето за ползване и изминатите километри.

Вижте снимки от представянето на електромобилите в Париж

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:24 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Боян
преди 12 години
Е браво и французите да покажат малко изобретателност
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още