fallback

Erste: Не е необходимо и нямаме желание да финансираме Източна Европа

Банката възнамерява да спре финансирането за унгарското си поделение, като констатира липса на желание за продължаването на Виенската инициатива

15:01 | 31.10.11 г. 7
Автор - снимка
Създател

Erste Group Bank AG обяви, че банката „няма желание и че не е необходимо“ да се придържа към поетия през 2008 г. ангажимент да финансира подразделенията си в Източна Европа, съобщава Bloomberg.

Западните банки поеха този ангажимент в момент, когато страни като Унгария и Румъния имаха значително по-голям дефицит по текущата сметка и по-малко опции за финансиране, посочва Манфред Ваймер, финансов директор на Erste - втората по големина банка в региона.

Поетият ангажимент, иницииран от Международния валутен фонд (МВФ) и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), известен като „Виенската инициатива“, се оказа ключов за предотвратяването на икономическия колапс в Източна Европа през 2008 и 2009 г. Erste, UniCredit SpA и Raiffeisen Bank International AG са сред банките, подкрепили споразумението. Въпреки това няколко страни в региона, включително Унгария, се наложи да потърсят помощ от МВФ.

„Необходимостта от финансиране е значително по-ниска“, тъй като дефицитите по текущите сметки на източноевропейските страни се понижиха или се превърнаха в излишъци, казва Ваймер, допълвайки, че източници за финансиране като преките чуждестранни инвестиции и парите, изпращани от работещите в чужбина източноевропейци също оказват положително въздействие. „Всички са съгласни, че на този етап не е необходимо, а и липсва желание за продължаването на инициативата от Виена“, посочва той.

Изпълнителният директор на банката Андреас Трайхл потвърди, че има намерение да спре финансирането за унгарското подразделение на Erste с цел да понижи риска от евентуална интервенция от страна на правителството в Будапеща. „Най-големият риск за нас е някое неочаквано решение на унгарското правителство“, заяви Трайхл. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:54 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още