IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румънското Черноморие привлича интереса на петролните гиганти

Най-големите компании планират сериозни инвестиции в проучвания на нефт и газ в континенталния шелф

10:43 | 07.11.11 г. 6
Румънското Черноморие привлича интереса на петролните гиганти

„Петролни гиганти се бият за румънското Черноморие. Неексплоатираните петролни ресурси на Румъния привличат като магнит големите световни компании, които са готови да инвестират милиарди евро в страната, за да добият нефт и газ“. Това се посочва в публикация на румънския вестник Adevarul, предаде БТА.

Вестникът напомня, че през 2009 г. Румъния спечели в Международния съд в Хага значителна площ от континенталния шелф на Черно море, която раздели на пет нефтодобивни участъка, които бяха обявени на търг миналата година от Националната агенция за минерални ресурси.

Два от участъците вече са отдадени на руския гигант „Лукойл“ в консорциум с американската Vanco International. Миналият месец представител на „Лукойл“ заяви, че руснаците ще инвестират за сондажи 400 милиона долара през следващите три години и още 1,5 милиарда долара, ако открият нефт и газ.

Вестникът допълва, че други два участъка са дадени на концесия на британската компания Melrose Resources plc, а британският посланик в Букурещ е написал в блога си преди седмица, че компанията ще инвестира 130 млн. евро за проучването на тази зона.

В друг участък в Черно море се очаква огромни суми да инвестира и най-голямата петролна компания в света, американският гигант Exxon mobile. До края на тази година Exxon ще докара в румънските черноморски води огромен плавателен съд, създаден специално за дълбоководни проучвания. Представител на компанията казва, че ако бъдат открити залежи на петрол и газ, инвестицията за извличането им ще бъде между 3 и 10 млрд. долара.

Румънското издание коментира, че в очакване световните петролни запаси да бъдат изчерпани в рамките на близките 50 години, компаниите се ориентират към още непроучени зони, една от които е Черно море. Adevarul отбелязва, че развитието н технологиите в последно време вече позволява да се осъществяват и дълбоководни проучвания, които са били невъзможни по-рано.

Adevarul посочва още, че се очаква "екзотичната поява" и на втората по големина американска петролна компания Chevron, която ще търси шистов газ в Добруджа. Chevron спечели трите лиценза на търг, организиран миналата година, и ще започне работа през втората половина на следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 17 rate down comment 0
Liliyanaandreeva
преди 12 години
Сбогом Синая и Мамая!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
Целта на Европейския съюз за България може да се види по резултатите, постигнати за 22 години демокрация. Целта на хората дърпащи конците в европейския съюз е да бъде лишен българинът от собственост от земя, от средства за производство, от недвижимо имущество и т.н. В България няма правосъдие, няма свобода на словото, и друга някоя държава ще ни отложи за шенген. Действат така докато не изкупят всичко. Какво става в момента? Можело да усвоим 14 милиарда евро за 7 години защото ни се полагали. Дори да са 40 милиарда. Какво безочие. И нашите министри се радват.Първо: Чуждите фирми - собственост на тъмните сили управляващи Европейския съюз, вече изнасят по 14 милиарда евро на година от България...Второ: За да ни одобрят проектите обезателно трябва да има европейско (еврейско) участие. И се получава, че само 30 % от полагащите се пари са за България. Другите се връщат от където са дошли. (Но и тези, които са уж за България, тук се дават само на фирми, които са еврейски, независимо, че представителите на фирмите, може и да не са евреи!) Питали ли сте се защо. И защо нашите медии не говорят за това. Защото на година изтичат 10-15 милиарда евро от България и не се връщат в оборота на страната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
Българите навремето спасиха евреите, през Втората Световна война..........И за благодарност, евреите им направиха "плана Рън-ът" безплатно.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
"Посланикът на САЩ: Властта да вземе здраво юздите в България".Айде бе......Уорлик ли не знае че "Мутрите" са я взели отдавна?Имаме си правителство, господин Уорлик! А Вие какъв ни се падате?Като за начало ще попитам: Кой щат на Америка сме?Например, когато премиерът Борисов е зает, на малкия екран в последно време го замества американският посланик, за да запознае гражданството с поредните тезиси за развитие на щата България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
Българинът става все по-голям песимист за икономическата ситуация в страната и не вижда края на кризата в скоро време. Това сочат данни на Националния статистически институт за октомври 2011 г. Всички прогнозират чувствително увеличение на безработицата догодина и смятат да продължат да ограничават разходите си. Според хората цените у нас са прекалено високи, а и не се очертава поевтиняването стоките, затова се отлагат за по-добри времена крупни покупки за дома, ремонт и кола. Изнесените от статистиката нови данни за очакванията на българите противоречат на нагласите на финансовия министър Симеон Дянков, според когото най-страшното за икономиката ни е минало.Коментари (7)| Вашият коментар Сподели: Facebook Twitter По тематаВсичко за майките Евростат: 11.9 на сто безработица в България Галъп: 71% от хората - песимисти за икономическото положение Българите без розови очила за настояще и бъдеще
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
Край с туризма и риболова в Черно море. Българите пак ще "хапнат дръвцето"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още