IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия: Твърде голяма, за да фалира, но и твърде голяма, за да бъде спасена?

Пазарите не вярват на Берлускони, а страната няма ясен план за необходимите структурни реформи, смята анализатор

18:06 | 07.11.11 г.
Италия: Твърде голяма, за да фалира, но и твърде голяма, за да бъде спасена?

„Когато доходността по краткосрочните задължения започва да расте с по-бързо темпо от тази по дългосрочните, имате проблем, защото това показва, че инвеститорите вече не вярват, че можете да върнете парите, които заемате“, заяви Кейтлийн Бруукс, директор на отдела за проучвания на Великобритания, Европа, Близкия Изток и Африка във Forex.com. „Изглежда, че Италия се е насочила към възможността за спасителен пакет, но ще трябва ли да извърви пътя докрай? Облигационните пазари със сигурност смятат така и то може да се случи по-рано, отколкото си мислим“, добави тя.

Налице са и сигнали, че Европейската централна банка няма да удължи програмата си за изкупуване на облигации на проблемни държави, която помогна за задържане на доходността по италианските на постоянно ниво през лятото.

В интервю в италианския вестник La Stampa от вчера обаче членът на управителния съвет на ЕЦБ Ив Мерш предупреди, че финансовата институция може да спре да купува италиански облигации, ако страната не предприеме адекватни действия по отношение на дълга си.

„Те се опитват да окажат максимален натиск върху италианското правителство“, смята Вамвакидис. „Ходът е рискован, но мисля, че е правилният подход на този етап“, добави той.

През уикенда и МВФ даде своя принос в натиска спрямо италианското правителство. Генералният директор на фонда Кристин Лагард заяви, че финансовата институция ще прави редовни тримесечни проверки в Италия.

„Ще проверяваме дали Италия изпълнява онова, което е обещала. И ако не го изпълнява, аз ще го обявя“, категорична бе Лагард.

Междувременно спекулация, че Берлускони ще подаде оставка даде възходящ импулс на фондовия пазар на Апенините. Опровержението от страна на италианския премиер, дошло малко по-късно, отново потопи индексите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:59 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още