IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пападимос: Гърция трябва да изпълни условията на кредиторите до 15 декември

Страната трябва да предостави писмени гаранции, че ще спазва кредитните си задължения, е посочил гръцкият премиер

21:32 | 14.11.11 г. 2
Пападимос: Гърция трябва да изпълни условията на кредиторите до 15 декември

Новото гръцко коалиционно правителство трябва незабавно да изпълни условията на международните кредитори, за да бъде получен 6-ият транш от кредитите, отпускани от Европейския съюз и Международния валутен фонд,е  заявил новият гръцки премиер Лукас Пападимос при представянето на правителствената програма в парламента на страната, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„Необходимо е да се започне незабавно изпълнение на условията, които ще доведат до получаването на 6-ия транш от кредитната програма. Тези пари трябва да бъдат получени най-късно до 15 декември“, е казал Пападимос.

По думите му предходното правителство е изпълнило всички предварителни условия, представени от международните кредитори, и „сега трябва да потвърдим задълженията си, които произтичат от това“.

„Втори приоритет е приключването на преговорите с „тройката“ за новата програма, при които ще бъде сключено новото кредитно споразумение, което трябва да бъде ратифицирано от гръцкия парламент до края на тази година“, е добавил премиерът, визирайки международните кредитори от ЕС, МВФ и Европейската централна банка.

Той е припомнил, че парламентите на останалите европейски държави също трябва да ратифицират споразумението.

Освен това Пападимос е подчертал, че Гърция трябва да предостави изискваните от ЕС писмени гаранции за спазване на кредитните задължения, поети в рамките на споразумението от 26-27 октомври, според които част от дълговете на Гърция ще бъдат отписани срещу дългогодишна бюджетна програма, съобщи РИА Новости.

По-рано днес лидерът на парламентарната опозиция Андонис Самарас, чиято партия влез в коалиционното правителство, отказа да се подпише под подобни гаранции.

„Това е наше задължение пред останалите народи за онази солидарност с нас, която демонстрират“, е подчертал премиерът.

Според него гръцките партньори са дали ясно да се разбере, че финансирането ще продължи само в случай, че Атина продължи да изпълнява поетите ангажименти. Става дума за искания на европейски държави и данъкоплатци, които поемат риск и задължения, ако Гърция не успее да стабилизира икономиката си и не понижи дълга си в дългосрочна перспектива, уточни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:43 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
finansa
преди 12 години
Последните социологически проучвания сочат 78% подкрепа за еврото в Гърция...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
diado mrass
преди 12 години
Изглежда доста странно, когато те зставят да ти помогнат ...Гърците интуитивно долавят този парадокс и няма лесно да склонят.Те знаят, че галямата Руска страна с охота би ги поела под крилото си знаейки, че руските работници имат нужда от почивка на Егейско море...А те - гърците всъщност имат май само това, а и опита да го правят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още