IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Барозу: Европейската икономика изглежда по-вяла от всякога, а рисковете растат

Без по-строго управление, по-силно сближаване и по-строга дисциплина ще бъде трудно, ако не и невъзможно еврото да оцелее, предупреди шефът на ЕК

16:44 | 23.11.11 г. 4
Автор - снимка
Създател
Барозу: Европейската икономика изглежда по-вяла от всякога, а рисковете растат

Автор: Никола Димитров, Dnes.bg

Или ще приемете нашите условия, или не гарантираме, че еврото ще оцелее. Така звучеше посланието на шефа на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу към правителствата от еврозоната при представянето на нови правила, които ще направят зависимо от Брюксел съставянето на бюджетите в страните, използващи общата валута.

"Без по-строго управление, по-силно сближаване и по-строга дисциплина ще бъде трудно, ако не и невъзможно еврото да оцелее", заплаши Барозу.

Той предупреди, че европейската икономика изглежда по-вяла от всякога, че несигурността и липсата на доверие се засилват, а рисковете се увеличават дори в сравнение с началото на годината.

Затова еврокомисията реши да предложи контрол върху държавните финанси на 17-те в еврозоната.

По-специално се предлагат две нови регулации, които ще се отнасят до съставянето на бюджетите и до узаконяването на мониторинга в държави, за които действат спасителни програми и които получават помощ за стабилизиране на бюджетите си отвън.

Първият регламент предвижда Европейската комисия да проверява националните сметки и ако не ги одобри, да поиска от парламента на съответната държава да промени бюджета, дори ако той вече е приет.

Проектобюджетите ще се инспектират и от останалите държави от еврозоната в рамките на Еврогрупата, преди да бъдат одобрени от местните власти.

Предвижда се въвеждане на график за подаване на проектобюджетите в Брюксел и общи правила за съставянето им, като правителствата ще бъдат задължени да поръчат независима макроикономическа прогноза за състоянието на приходите и разходите и стабилността на държавните финанси.

Последна актуализация: 17:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
unicornblade
преди 12 години
Не се чуди. Потърси литература на тема как банките на Роршилдс стават кредитор на Франция. Там някъде ще видиш че е по същата схема по която е създадена Банката на Англия, а после и ФЕД. С цялата гръцка и евро криза се разиграва същия сценарий (буквално 1:1) и се чудя защо все още има политици, които се вързват на този театър. А най-странното ми е, че напоследък на всички важни ръководни постове е ЕС, като шеф на ЕЦБ, на МВФ, премиер на Гърция, и пр. застават хора, които са работили в Голдман Сач. А всичко започна, ако не сме забравили, с това как ГС са помогнали на Гърция да замаскират държавния си дълг и бюджетен дефицит, за да бъдат приети е ЕЗ.Даже ги разследваха за тази измама - театър във всички жанрове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
напред към централизираното управление... чудя се само как ще го наложат, чрез финансов натиск или военен, защотото надутите държави от ЕЗ надали ще искат доброволно да загубят суверинитета си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
toto 2
преди 12 години
Пролетарии от всички страни ....съединявайти съ ,ква стана тя , че който и път да хване някоя държава ще стигне все на същото място ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
orf
преди 12 години
T.e. без Нов ред няма да мине Европа! Ще съсипем всичко, както почти вече го направихме, но Нов ред ще има!... Театърът продължава, колеги!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още