IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Барозу: Европейската икономика изглежда по-вяла от всякога, а рисковете растат

Без по-строго управление, по-силно сближаване и по-строга дисциплина ще бъде трудно, ако не и невъзможно еврото да оцелее, предупреди шефът на ЕК

16:44 | 23.11.11 г. 4
Автор - снимка
Създател
Барозу: Европейската икономика изглежда по-вяла от всякога, а рисковете растат

Предлага се създаването на независими фискални съвети, които да наблюдават и контролират изпълнението на бюджетите.

Новата разпоредба дава право на Европейската комисия да санкционира финансово правителства, които не следват нейните препоръки за бюджетна дисциплина.

Втората разпоредба, предложена днес, се отнася до държавите с висок дълг, надвишаващ лимита от 3%, както и до тези, за които действат спасителни програми.

За тях се предвижда система за контрол, който се засилва в зависимост от степента на трудност, която изпитват. Еврокомисията и Европейската централна банка ще имат достъп до всяка информация, която ще им позволи да преценят степента на риска, който проблемните държави представляват за останалите.

Основният критерий за включването на държави в списъка на "лошите" ще е до каква степен техните проблеми застрашават другите държави от еврозоната, заяви комисарят, отговарящ за еврото, Оли Рен.

Еврокомисията ще може да издава предписания на такива страни за мерки, които да предприемат, за да регулират бюджетните си баланси. Всяко неподчинение на Брюксел ще се наказва със засилване на контрола от страна на евроинституциите и Еврогрупата.

Барозу сложи на масата и предложение за три варианта за еврооблигации, които сега ще се обсъждат от страните членки и ако се постигне съгласие, може да бъдат реализирани след 2013 г.

Те предвиждат компенсиране на целия държавен дълг на всички страни от еврозоната, 60 на сто от дълга на всички страни или по-малка част от дълга за част от страните от еврозоната.

Комисията избра да не прави законодателно предложение за емитиране на еврооблигации заради категоричното противопоставяне на тяхното въвеждане от водещата европейска икономика - Германия.

Попитан как ще се справи с германския отпор, Барозу каза, че изострянето на кризата вече е принудило много правителства да смекчат позициите си срещу новия финансов инструмент, на който в Брюксел гледат като на последно оръжие за справяне с дълговата криза в еврозоната.

Още за бъдещето на Европейския съюз четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
unicornblade
преди 12 години
Не се чуди. Потърси литература на тема как банките на Роршилдс стават кредитор на Франция. Там някъде ще видиш че е по същата схема по която е създадена Банката на Англия, а после и ФЕД. С цялата гръцка и евро криза се разиграва същия сценарий (буквално 1:1) и се чудя защо все още има политици, които се вързват на този театър. А най-странното ми е, че напоследък на всички важни ръководни постове е ЕС, като шеф на ЕЦБ, на МВФ, премиер на Гърция, и пр. застават хора, които са работили в Голдман Сач. А всичко започна, ако не сме забравили, с това как ГС са помогнали на Гърция да замаскират държавния си дълг и бюджетен дефицит, за да бъдат приети е ЕЗ.Даже ги разследваха за тази измама - театър във всички жанрове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
напред към централизираното управление... чудя се само как ще го наложат, чрез финансов натиск или военен, защотото надутите държави от ЕЗ надали ще искат доброволно да загубят суверинитета си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
toto 2
преди 12 години
Пролетарии от всички страни ....съединявайти съ ,ква стана тя , че който и път да хване някоя държава ще стигне все на същото място ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
orf
преди 12 години
T.e. без Нов ред няма да мине Европа! Ще съсипем всичко, както почти вече го направихме, но Нов ред ще има!... Театърът продължава, колеги!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още