fallback

Централните банки поддържат най-разхлабените валутни политики от 2009 г. насам

Тъй като правителствата не са в състояние да увеличават разходите или да понижават данъците, централните банкери се опитват да защитят икономиките, пише Bloomberg

13:43 | 28.11.11 г. 2
Автор - снимка
Създател

Централните банки по света поддържат най-разхлабените валутни политики от 2009 г. насам. Причината се крие в опасността дълговата криза в еврозоната да доведе до глобална рецесия, пише Bloomberg.

През последните 3 месеца валутни стимули са били предприети от централните банки на САЩ, Великобритания и 9 други страни, както и от Европейската централна банка (ЕЦБ). Шест други страни, включително Мексико и Швеция, вероятно ще понижат основния си лихвен процент до края на март, прогнозира JPMorgan Chase & Co.

Тъй като правителствата не са в състояние да увеличават разходите си или да понижават данъците, централните банкери, включително шефът на австралийската централна банка Глен Стивънс и шефът на израелската централна банка Стенли Фишер, се опитват да защитят икономиките си от негативното влияние на европейската дългова криза и безработицата в САЩ, замръзнала на около 9%.

Наблюдаваме централни банки, които до скоро обръщаха голямо внимание на инфлацията, сега да променят политиката си на 180 градуса в светлината на новите мерки за бюджетни икономии, предприети от правителствата, казва Ерик Стейн, който управлява 6,6 млрд. долара в Eaton Vance Global Macro Absolute Return Fund в Бостън. Бразилия и Индия са сред страните, където разхлабената валутна политика създава риск от повишена инфлация. Темпът на нарастване на цените в двете страни и без това е по-висок от заложения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:28 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още