IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централните банки поддържат най-разхлабените валутни политики от 2009 г. насам

Тъй като правителствата не са в състояние да увеличават разходите или да понижават данъците, централните банкери се опитват да защитят икономиките, пише Bloomberg

13:43 | 28.11.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Централните банки поддържат най-разхлабените валутни политики от 2009 г. насам

До юни 2012 г. разхлабването на валутните политики на централните банки ще понижи средните (претеглени спрямо брутния вътрешен продукт) лихвени проценти до 1,79% от 2,16% през септември – най-сериозното понижение за последните две години, се посочва в прогноза на JPMorgan. Щатската банка следи политиката на 31 централни банки по света. За последен път станахме свидетели на подобна валутна либерализация през третото тримесечие на 2009 г., когато 15 от институциите понижиха лихвените си проценти.

Ниските краткосрочни лихви, които ще останат в сила поне до края на 2012 г. ще гарантират на инвеститорите добра доходност. Корпоративните облигации с висока доходност и взаимните фондове са привлекателни, както и правителственият дълг на „богати на ресурси“ страни, включително Австралия и Норвегия, казва Джеймс Кочан, стратег на Wells Fargo Advantage Funds.

„Наблюдаваме обща глобална тенденция, според която растежът през последните тримесечия или е бил разочароващо слаб или сега се забавя“, казва Кочан. Дъговата криза в Европа „притеснява доста централни банки“ поради ефекта, който има върху износа на САЩ, Китай и някои други икономики, посочва той.

Докато централните банки в Австралия и Индонезия понижиха лихвените си проценти, а японската централна банка разшири програмата си за вливане на ликвидност през октомври, други страни вероятно ще разхлабят валутната си политика по-бавно.

В опит да се справи с инфлацията обаче китайската централна банка повиши лихвените си проценти 3 пъти от началото на годината. На 25 октомври централната банка на Индия пък повиши основната си лихва с четвърт процентен пункт.

„Повечето централни банки ще изчакат, за да видят как ще се развие ситуацията в Европа“, казва Джоузеф Тан, базиран в Сингапур икономист на Credit Suisse Group AG. „Ако политическите проблеми в Европа се задълбочат и това доведе до рецесия на стария континент и забавяне в САЩ, азиатските централни банки ще понижат лихвите си“.

 

Последна актуализация: 17:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Все повече експерти предлагат САЩ да обявят фалит, светът да ги постави под карантина и да им даде шанс да станат една нормална държава с нормална икономика. Но това ще е смърт за съвременната англосаксонска и ционистка олигархична върхушка.Така с по-прости думи могат да се обяснят на пръв поглед много сложни неща. Ситуацията е ясна - или страната и в бъдеще ще живее за сметка на целия свят, или я очаква фалит и загуба на голяма част от националната собственост в полза на Япония и Китай. Заради това сега финансовата върхушка на САЩ се опитва да скрие колкото се може по-дълго фалита на държавата и да запази статуквото, затова обгражда Русия и Китай с ракети и се готви да нападне Иран, докато започне икономическо реколонизиране на света. България ни делят само някакви си 2000 км от Иран.Новини: Иран заплаши да удари Турция ако САЩ или Израел атакуват ислямската република, Иран ще атакува противракетния щит в Турция, ако бъде нападнат, Иран заплашва да удари Турция, ако САЩ удари Техерани.т.н. Но Иран не е Либия....Иран заплаши Израел със 150 000 ракети...всеки здравомислещ би трябвало да знае какво означава това! Някой може ли да погледне към картата на Иран и да види къде им са ракетите, накъде са насочени и какъв радиус имат, само така ще ви стане ясно какво ни чака - тотално изтребление! Просто траекториите в ирански карти показват Козлодуй, Варна, Анкара и Хасково, Бургас, Одрин, Малко Търново, това са им най-добрите ракети.... Примерно ако Иран изтрелят ядрена бомба и радарите да я засекът от Турция и да я свалят някъде над Народното Събрание в България по време на Заседание. Разтоянието и ситуацията го предполагат - ако изтрелят ядрена бойна глава - все някъде трябва да падне. Ще бъде най-дългоочакваното и бързо освобождение на България...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Лошото е, че цялата световна икономика е зависима от САЩ. Докато пирамидата се разширява и възвишава е красиво, но натежавайки геометрично идва момента да се срути от самосебеси и да затрупа, робите и някой от фараоните. Рухне ли една финансова пирамида, тези, които са били на върха, пак си остават най-отгоре и единствени оцеляват. Онези, от подножието ги изравят най-накрая, но само колкото да ги идентифицират ......Шуми дървото, което пада, ама няма кой да го чуе! Или да го перифразирам: Ще се задушиме от вонята, която излиза от Уолстрийт, ако се правиме, че не я забелязваме. Банките СЕ хранят от милиони ***-шарани по света. Даваш 1, 9 мил. долара, плащаш още 40 милиарда и получаваш активи за 400 милиарда......Казиното Уолстрийт. Перфектна пирамида, нали?След трагедията Енрон" преди време, сега ще имаме повторение на трагедията, но вече с с ново име ''Уолстрийт'' !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още