IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕКОФИН прие варианта на бюджета на ЕС за 2012 г. с орязани вноски

Приходите са само с около 2% повече от тези за 2011 г. заради мерките на строги икономии в условията на дългова криза в региона

10:56 | 01.12.11 г.
ЕКОФИН прие варианта на бюджета на ЕС за 2012 г. с орязани вноски

Съветът на министрите на икономиката и финансите на Европейския съюз (ЕКОФИН) одобри бюджета на съюза за 2012 г., в който приходната част е ограничена до 129,088 млрд. евро вместо предлаганите от Европейския парламент и Европейската комисия 133,1 млрд. евро, съобщи РИА Новости, като се позова на съвместно изявление от срещата.

„Ако парламентът на 1 декември също одобри този компромис, бюджетът ще се смята за приет“, се посочва в съобщението.

През миналата година приемането на бюджета се затегна сериозно заради спора по размера на приходите и разходите между различните стълбове на властта в ЕС.

80% от приходите в бюджета се формират от вноските на държавите-членки.

Одобрените приходи в бюджета са с около 2% повече от тези за 2011 г., докато в края на октомври ЕП одобри ръст от 5,2%.

Одобрените приходи са съгласувани с ЕП, се отбелязва в съобщението на ЕКОФИН. Ако прогнозата на ЕК за инфлация от 2% в ЕС през 2012 г. се оправдае, бюджетът няма да се промени в реално изражение, се казва още там.

В средата на ноември представители на 27-те държави-членки на ЕС се договориха за ограничаване на приходите в бюджета на ЕС за 2012 г. до 129 млрд. евро заради необходимостта европейските правителства да ограничават бюджетите си и да въведат мерки на строги икономии в условията на дългова криза в региона.

На заседанието на ЕКОФИН не са били договорени нови решения за борба с дълговата криза и е бил одобрен 6-ият транш от първия спасителен пакет за Гърция.

Министрите се надяват новите мерки за борба с кризата, включително подобряване на икономическото управление и увеличаване на стабилността на банковата система, да бъдат прецизирани до срещата на високо равнище на лидерите на държавите-членки на ЕС, насрочена за 8-9 декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още