IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лихвата по 10-годишните италиански облигации падна под 6%

Търсенето на италиански облигации се повиши силно, след като инвеститорите повярваха на новия мащабен план за засилване на икономиите

20:22 | 05.12.11 г.
Автор - снимка
Създател
Лихвата по 10-годишните италиански облигации падна под 6%

Доверието на инвеститорите в платежоспособността на италианското правителство в понеделник се увеличи драстично. След обявяването на програмата за икономии на новия италиански премиер Марио Монти, инвеститорите се втурнаха към италианските облигации, както не са го правили скоро, предаде Ройтерс. 

Курсът на десетгодишните италиански държавни облигации скочи с близо пет пункта до 91,56 пункта, което избута доходността за първи път от края на октомври на ниво, по-ниско от шест на сто до 5,97%. В края на ноември доходността  достигна 7,56%, като на вторичния пазар книжата се търгуваха на около 7,6%, което в момента се разглежда като неприемливо ниво за държава от еврозоната.

Инвеститорите смятат, че пакетът с мерки на Монти на стойност 30 млрд. евро ще убеди и Европейската централна банка (ЕЦБ) да продължи да купува италиански облигации.

Междувременно днес ЕЦБ обяви, че е изкупила държавни облигации на вторични пазар за 3,66 млрд. евро миналата седмица, което е много под отчетените 8,6 млрд. евро за предходната седмица, предаде AFP. Общо изкупуванията на ЕЦБ по силата на тази програма, започнала през май 2010 година, вече достигат 207 млрд. евро. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:07 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още