IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайска кредитна агенция понижи рейтинга на Италия от A- на BBB

Доходността по италианските облигации ще продължи да се повишава поради влошаващата се икономическа и финансова среда, предвиждат от агенцията

10:26 | 07.12.11 г.
Автор - снимка
Създател
Китайска кредитна агенция понижи рейтинга на Италия от A- на BBB

Китайската рейтингова агенция Dagong Global Credit Rating обяви в сряда, че е понижила кредитния рейтинг на Италия до BBB от A-, обосновавайки се с песимистичната прогноза за икономическия растеж на страната.

Базираната в Пекин агенция запази и „негативната“ перспектива пред рейтинга, съобщава CNBC.

„Доходността по италианските облигации ще продължи да се повишава поради влошаващата се икономическа и финансова среда и това ще нанесе тежък удар на страната, тъй като правителството в Рим разчита на външно кредитиране“, се казва в изявление на Dagong.

Преди два месеца Moody's понижи италианския рейтинг до А2 от Аа2, докато Standard and Poor's оценява дългосрочните италиански облигации с А. И двете агенции запазиха негативната перспектива пред италианския дълг.

Dagong, слабо известна извън Китай, е единствената китайска агенция, която присъжда рейтинги на чужди правителства. За момента агенцията оценява около 50 страни. Dagong заявява, че целта й е да разчупи монопола на западните рейтингови агенции.

Миналия месец Беларус сключи сделка с Dagong, надявайки се на по-благосклонна оценка, след като рейтингът на страната беше нееднократно понижаван от западните агенции.

През август Dagong понижи кредитния рейтинг на САЩ до няколко степени под първокласния „ААА“, изравнявайки кредитната оценка на Вашингтон с тази на Испания, Естония и Южна Африка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още