IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Монти: Гърция е това, което може да се случи с Италия без новите мерки

Италианският премиер призова за бързо приемане на пакета от икономии, за да има пари за пенсии и заплати

09:15 | 07.12.11 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	Марио Монти по време на участието си в предаването на RAI. Снимка: Ройтерс</p>

Марио Монти по време на участието си в предаването на RAI. Снимка: Ройтерс

 

Италианският премиер Марио Монти призова законодателите да приемат неговия спасителен финансов пакет, включващ нови и по-високи данъци, като заяви, че Италия рискува да остане без пари за пенсии и заплати, съобщи Асошиейтед прес.

Пакетът от мерки цели да гарантира, че Италия ще успее да постигне балансиран бюджет пред 2013 г. въпреки вероятността от рязко забавяне на икономиката и бързо нарастване на лихвите по държавните облигации.

Очаква се Италия да реформира сектори като пенсионната система и професионалните услуги.

"Парламентът е суверенен, времето е кратко, пространството за маневри е много малко", заяви Монти в ток-шоу по държавната телевизия в отговор на въпрос, свързан с настояванията на политическите лидери за смекчаване на мерките за икономии.

Той посочи, че е твърде рано да се каже дали триседмичното му правителство ще прибегне до вот на доверие в опит да получи бързо одобрение на спасителния план в парламента.

Монти, който е икономист и бивш еврокомисар, обяви в неделя извънредни мерки, които имат за цел да спестят 30 милиарда евро чрез икономии и да реинвестират 10 милиарда евро от спестяванията, за да се осигури растеж, който от десетилетие е нулев.

Мерките предвиждат нови или по-високи данъци и такси, включително повишаване на акцизите върху бензина и дизеловото гориво, което влезе в сила вчера. Според съобщения в медиите това означава, че потребителите ще трябва да плащат с по 5-6 евро повече при всяко зареждане на автомобила си.

"Нямаше нужда да гледаме надалече. Гърция представлява това, което можеше да се случи на Италия", подчерта Монти.

Държавният дълг на Италия възлиза на 1,9 милиарда евро или 120 процента от брутния вътрешен продукт на страната. Това прави страната втората най-задлъжняла държава в Европейския съюз след Гърция.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 1
Иван Митев
преди 12 години
Сега за Италия са налични две възможности:Първа:До 24 часа след преустановяване на държавната финансова "Грешка на Джон Лоу" в Италия (т. е. при условия на усъвършенствано италианско държавно финансово управление (ДФУ), което е ГОДНО за стопанство с евро) стопанска криза ще е премахната.Втора:При никому ненужно запазване на представения държавен управленски недъг (Употреба на наследен от време със Златни пари начин на ДФУ, който е НЕГОДЕН за приложение при стопанство с Незлатни пари) ще последва (подобно през 1997 г. в България и през различни години в други страни) ескалиране на криза и хиперинфлация, при която по извратен пазарен път и с болезнени щети за участници в стопански живот се разрушават слаби стопански равновесия и се постигнат временно по-устойчиви такива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
защо ползва минало време? не мисля, че им се е разминало. тепърва им предстоят стачките и недоволството. Защото дадеш ли на човек права, без значение заслужени или не, след това те стават даденост и ако искаш да им ги орежеш, тогава вече става проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 5
Патилан
преди 12 години
Марио Монти работи за заличаване на националните държави-членки на ЕСи превръщането на съюза в Съединени европейски щати (СЕЩ) поне от 2007 г. в рамките на проекта "Генерални европейски щати" (Etats Generaux de l'Europe) на тинк-танка ЮропаНова (EuropaNova). През 2009 г., като член на "Групата за бъдещето на Европа" Марио Монти е разработил проект, с който суверенитетът, самоуправлението и независимостта на европейските нации да бъдат отнети и те да бъдат подчинени на едно "икономическо правителство с общ финансов министър на ЕС" създаване на Европейски валутен фонд (по подобие на МВФ). Ясно е защо е толкова непопулярен в Италия, пък и в цяла Европа.След като Рокфелерови дадоха да се разбере, че искат за заменят Берлускони с Марио Монти, последният бе произведе в пожизнен сенатор за една нощ.Трилатералната комисия и Билдербергите назначиха Лукас Пападемос за премиер на Гърция, а Марио Монти - за премиер на Италия. Което значи, че тези две имена са били предварително подбрани от някого, който е катализирал т.нар. криза на еврозоната, за да сложи своите марионетки на върха на властта в двете най-християнски, най-патриотични нации на Европа.Хидрата на фондовите борси ще доведе света до втора Голяма депресия. Вече знаем как печатането на долари, бе поверено на един частен банков картел, а в САЩ се сбъднаха най-черните опасения на Джеферсън. Политиката на ФЕД хвърли света и в глобалната финансова криза от 2008 г., която стана и икономическа.Перверзията е, че именно агентът на ФЕД Пападемос ще вади Гърция от същата тази криза. "Г-н Пападемос е член на Трилатералната комисия от 1998 г."Гърция и Италия са християнски нации, в които патриотизмът е норма в политическия живот. Да си спомним колко гневни бяха зад океана, когато Берлускони спря притока на африкански и близкоизточни мюсюлмани в Европа чрез споразуменията си с Кадафи. Наложи се да убият Кадафи и да отворят шлюзовете на трафика, за да ислямизират Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 5
Патилан
преди 12 години
Ако искаш да познаеш човека, дай му власт в ръката.Лъжливият и когато право казва, не му вярват. Най - големите лъжи у най - големите хора. "Тоз" и Добро утро да ти каже, пак трябва да погледнеш слънцето !Както казва Гьобелс, "трябва много да лъжеш, за да могат поне малко да ти повярват"!В едно управление, наложено от политиката, винаги ще бъде слуга на политиците. Между другото, Марио Монти в продължение на 6 години е бил съветник на Goldman Sachs. Марио Монти (р. 1943 г.) е завършил икономика в Йеилския университет. Той е един от създателите на модела на Клейн-Монти, който описва поведението на банките, опериращи в условията на монопол. "Той е първият председател на европейския тинк-танк "Брюгел" и е европейският председател на Трилатералната комисия, основана през 1973 г. от Дейвид Рокфелер. Марио Монти е виден член на Билдербергската група. Той е съветник на инвестиционната банка "Голдмън Сакс" и на "Кока Кола", Марио Монти е еврокомисар от 1994 г. до 2004 г. През 1999 г. еврокомисията на Жак Сантер, В която Монти беше комисар на ресора "Финансова интеграция на ЕС, митници и данъци", подаде оставка заради крещяща корупция и присвояване на милиард екю. За да се избегне разследване и да не излезе наяве кой от еврокомисарите колко е крал, Сантер подаде колективна оставка на комисията. Всички еврокомисари се върнаха в страните си и срещу някои от тях бяха назначени следствия, например срещу Едит Кресон във Франция. Те бяха окончателно и завинаги изхвърлени от политиката. С едно изключение - Марио Монти, макар че като финансов "министър" на ЕК той би трябвало да е най-отговорен за корупцията, грабежите и провала на брюкселската администрация. Но именно той бе назначен и в следващата комисия, тази на неговия сънародник Романо Проди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Angelos
преди 12 години
Държавния дълг на Италия възлиза на 1,9 трилиона евро....!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
hidko
преди 12 години
1,9 милиарда евро не е ли малко? Не трябва ли да е 1,9 трилиона? Поправете си цифрата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още