IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Easyjet отива на съд заради дискриминация

Авиокомпанията е отказвала да превозва пътници в инвалидни колички

18:57 | 10.12.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Easyjet отива на съд заради дискриминация

Бюджетният авиопревозвач Easyjet ще се отбранява във френски съд срещу обвинения за дискриминация на трудноподвижни пътници. Районен съд в Париж започна да разглежда жалбата на трима пострадали инвалиди, на които е било отказано обслужване на летище Роси Шарл дьо Гол, защото са нямали придружител. Един от случаите е бил през януари 2009 г., а другите два – през ноември 2008 г. Исканията са за обезщетения в размер на 70 000 евро.

Прокурорът Абделкрим Грини определи обвиненията като „сериозни“. Авиокомпанията е  преследвала „агресивна“ спестовна политика, която би довела до дискриминация. Тя наранявала „човешкото достойнство“. Един от тримата ищци, който се предвижва в инвалидна количка, описва поведението на Easyjet като „отвратително“ и „пълна дискриминация“. Easyjet трябвало да бъде подведена под отговорност.

Британската авиокомпания се позовава на европейските и британските разпоредби за сигурност. Според тях авиокомпаниите имат право да отказват пътници, ако не са в състояние да пътуват самостоятелно, твърди адвокат Филип Ван дер Мойлен. Ищецът – жена, която се придвижва в инвалидна количка в продължение на 16 години, изрази неразбиране: тя живеела всеки ден самостоятелно, с едногодишно дете и управлява автомобил.

Това е първият път, когато Easyjet трябва да се защитава заради подобни обвинения, но през идния март в Париж ще има нов процес за подобен случай. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:29 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Didkata
преди 12 години
Правилното е "придвижва", а не "предвижва". Няма и дума "откават" .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още