IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саркози: Властите в ЕС ще подготвят правната основа за бюджетния съюз за 15 дни

През юли 2012 г. трябва да започне да действа "европейски валутен фонд", в който решенията ще се вземат с мнозинство от 85%

15:32 | 12.12.11 г. 1
Саркози: Властите в ЕС ще подготвят правната основа за бюджетния съюз за 15 дни

Властите в Европейския съюз ще подготвят за 15 дни правните аспекти на споразумението за бюджетен съюз между 17-те държави от еврозоната и 9 страни-членки на ЕС, постигнато на срещата на високо равнище на лидерите на европейските държави в Брюксел през миналата седмица, е съобщил президентът на Франция Никола Саркози в интервю за френския вестник Le Monde, цитирано от РИА Новости.

„През следващите 15 дни ще разработим юридическата основа на нашия договор. Целта е договорът да бъде подписан до март“, е казал Саркози.

Той смята, че опасността от разпадане на еврозоната не е изчезнала със съгласуването на споразумението, но същевременно то „създава условия за ръст и изход от кризата“.

Френският президент е отбелязал, че през юли 2012 г. трябва да започне да действа т. нар. „европейски валутен фонд“, където решенията ще се вземат с мнозинство от 85%.

По думите му капиталът на фонда ще бъде 80 млрд. евро, което според Саркози дава възможност той да набере чрез заеми 500 млрд. евро.

„През март ще изясним дали тези средства ще стигнат. В продължение на 10 дни ще обсъдим с партньорите ни извън Европа увеличаването на средствата за Международния валутен фонд, което ще увеличи ударната ни мощ при криза“, е добавил той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
I
преди 12 години
Пак, някой, някъде, ще напечата едни пари без покритие, и ще ги даде на заем на, срещу лихва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още