IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заетостта в България се свива с по-бърз темп в сравнение с ЕС

През третото тримесечие у нас е отчетен спад на заетостта от 0,6%, докато в ЕС понижението е било с 0,1%, показват данни на Евростат

13:26 | 15.12.11 г.
Заетостта в България се свива с по-бърз темп в сравнение с ЕС

Заетостта в България намалява с по-бързи темпове в сравнение с Европейския съюз (ЕС).

Според данни на Евростат през третото тримесечие заетостта в страната се е понижила с 0,6% спрямо второто тримесечие при 0,1% спад за целия ЕС. На годишна база у нас е отчетен спад от 3,2% при отново 0,1% средно за всички държави-членки на еврообщността.

За сравнение Националният статистически институт (НСИ) обяви в края на ноември, че в периода юли-септември заетостта е намаляла с 0,7% спрямо периода април-юни и с 1% спрямо периода юли-септември 2010 г.

Евростат отчита спад на заетоста в еврозоната през третото тримесечие от 0,1% спрямо второто тримесечие. На годишна база обаче заетостта в страните от европейския валутен съюз се е увеличила с 0,2%.

Според данните най-голям спад на заетостта е регистриран в сектора на операциите с недвижими имоти (1,2% за еврозоната и 0,8% за страните от ЕС) и строителството (съответно 1,2% и 0,4%). Ръст на заетостта е отчетен в сектора на администрацията и публичните услуги, както и в индустрията, сочи евростатистиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:12 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още