IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексите в Европа се понижиха за втори пореден ден

Възобновените опасения за дълговата криза в еврозоната оказват силен натиск на пазарите

19:38 | 05.01.12 г.
Индексите в Европа се понижиха за втори пореден ден

Индексите на основните европейски пазари приключват сесията с понижение за втори пореден ден заради подновените опасения от дълговата криза в еврозоната.

Общоевропейският Stoxx Europe 600 падна с 0,9% до 247,39 пункта. Индексът изтри 11% през миналата година заради провала на европейските политици да овладеят дълговата криза.

В Лондон FTSE 100 се понижи с 0,78% до 5 624 пункта, във Франкфурт DAX 30 отбеляза спад от 0,25% до 6 096 пункта, а в Париж САС 40 отписа 1,53% до 3 145 пункта.

Акциите на UniCredit поевтиняха до 19-годишен минимум, след като банката вчера обяви, че ще предлага книжа с 43% отстъпка от вчерашната цена на затваряне.

Пазарната оценка на Societe Generale изтри 5,4%, след като от банката обявиха, че ще съкращават персонал от звената за корпоративно и инвестиционно банкиране.

Акциите на Banco Santander SA и Banco Bilbao Vizcaya Argentaria изгубиха по около 5% от стойността си, след като испанският икономически министър Луис де Гиндос съобщи, че банките в страната ще трябва да направят допълнителни провизии на стойност 50 млрд. евро.

По-рано през деня гръцкият премиер Лукас Пападимос предупреди, че страната му е застрашена от неконтролируем фалит през март, ако не успее да осигури новия пакет от спасителна финансова помощ на стойност 130 млрд. евро. По думите му съкращенията на разходите е единственият път Гърция да остане в еврозоната и да получи допълнително финансиране, съобщи Bloomberg.

Според доклад на германската статистическа служба продажбите на дребно в страната през ноември са задълбочили спада до 0,9%.

Данните от САЩ не успяха да изведат индексите в зеления спектър. Консултантската компания ADP съобщи, че в частния сектор на САЩ са били създадени 325 хил. нови работни места през декември. Трудовото министерство на Щатите допълни, че броят на американците, подали първоначални заявления за помощи за безработни, е намалял през миналата седмица с 15 хил. до 372 хил.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още