IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испанските банки ще трябва да осигурят 50 млрд. евро за допълнителни провизии

Идеята за "лоша" банка не е обсъждана, съобщи министърът на икономиката на страната

20:14 | 05.01.12 г. 1
<p>
	Испанският икономически министър Луис де Гиндос. Снимка: Ройтерс</p>

Испанският икономически министър Луис де Гиндос. Снимка: Ройтерс

Банките в Испания ще трябва да отделят 50 млрд. евро, или около 4% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, за провизии заради притежаваните от тях проблемни активи. 

Това съобщи икономическият министър на страната Луис де Гиндос, като уточни, че допълнителните средства за провизии са част от нов кръг реформи на финансовия сектор, съобщи The Financial Times.

Икономическият министър на Испания допълни, че финансовите институции трябва да прочистят балансите си така, че да не са бреме за финансовото министерство.

Той добави, че създаването на “лоша” банка не е било обсъждано изобщо, въпреки спекулациите, че новият премиер Мариано Рахой готви подобна институция, която да абсорбира проблемните активи от испанската банкова система.

По-стабилните испански банки, като Santander и BBVA, се опълчиха на идеята за “лоша” банка. Финансовите институции заявиха, че могат и сами да се справят с проблемите си, както и че по-слабите банки би трябвало да бъдат погълнати от силните им конкуренти при необходимост.

Изглежда, че това е пътят, по който е тръгнало новото испанско правителство, още повече, че де Гиндос прогнозира нова вълна от сливания на спестовни банки, отбелязва изданието.

Според испанския икономически министър банките в страната ще осигурят парите за допълнителните провизии от приходите си.

Данни на централната банка на Испания показват, че банките в страната притежават проблемни кредити, свързани с имотния сектор, за 176 млрд. евро. Финансовите институции са провизирали около една трета от тези кредити.
В тази връзка Луис де Гиндос призна за “имотния проблем” на Испания, но беше категоричен, че той е разрешим.

“Това не е Ирландия и нещата тук са много по-различни”, коментира той.

Испания вече национализира 7 банки, като похарчи над 21 млрд. евро за държавни помощи за финансовия сектор, посочва изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Финансова криза се трансформира в криза на дълговете и удари тежко периферията на еврозоната. Появиха се и прогнози за срив на единната валута. Ще отърват ли ножа европрасенцата до Март месец още? Когато еврото се ражда през 1999 г., Нобеловият лауреат и пророк на икономическата школа на монетаризма Милтън Фридмън е убеден - този проект няма да продължи повече от десет години. В интервю за сп. Ню пърспективс" Фридмън заявява: Еврото ще бъде голям източник на проблеми, а не носител на помощ. То няма прецедент. Доколкото знам, никога не е имало валутен съюз, който да е съставен от независими държави и да използва необезпечена валута, която да е просто къс хартия. Имало е съюзи, основани на злато и сребро, но не и на хартиени пари - които се намират в постоянна инфлация и са поддържани от политически независими образувания." Влиятелният икономист заключава, че еврото няма да преживее първата по-сериозна криза.Кризата, която започна в края на 2007-2008 година, засегна главно банковата система. Днес тя вече е двойна кризаобхванала е най-развитите и богати икономики, но засяга вече в дълбочина световната финансова система. Нестабилността на пазарите е вече хронична. Паниката се разраства на фона на дефицита на силни политически решения за кризата. В нейния епицентър е дълговата криза. Америка, ЕС, развитите държави, МВФ не могат да обуздаят вихъра на кризата. Във фискален план Америка е парализирана, а Европа, целият ЕС е на ръба на огромна финансова, социална и политически криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още