IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблемните кредити в Испания на най-високо равнище от 17 години

Новият премиер Мариано Рахой обеща "втора вълна" на преструктуриране на финансовата индустрия в страната

11:25 | 20.12.11 г.
<p>
	Новоизбраният премиер на Испания Мариано Рахой. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Новоизбраният премиер на Испания Мариано Рахой. Снимка: Ройтерс

Испанските банки отчетоха увеличение на проблемните заеми, по-слабо кредитиране и по-малко депозити през октомври, предаде Bloomberg.

Делът на „лошите“ кредити от общия размер на отпуснатите от банките заеми е нараснало до 7,42%, което е най-високото равнище от 1994 г. насам. През септември този дял беше 7,16%, а през октомври миналата година размерът му беше 5,68%.

Стойността на кредитите, по които е обявена неплатежоспособност е нараснала до 131,9 млрд. евро, показват данни на испанската централна банка.

Кредитирането е намаляло с 2,5% на годишна база след рекордния спад от 2,6% през септември. Депозитите в банките са намалели с 2,2% до най-ниското си равнище от 2008 г. насам, показват още данните.

Увеличаването на случаите на неплатежпособност, свитото кредитиране и намалелите депозити са последици от имотния срив в Испания и дълговата криза в Европа.

Според новоизбрания испански премиер Мариано Рахой "втората вълна" на преструктуриране на испанските банки е неизбежна, като тя ще включва и още сливания. 

Рахой обеща да "прочисти" банковата индустрия, която се задъхва под товара на проблемни активи за 176 млрд. евро, свързани със сектора на недвижимите имоти. Това ограничава кредитирането и възпира испанската икономика, където безработицата е 23% - най-високата в Европейския съюз.

Мариано Рахой посочи още, че кулминацията на преструктурирането на финансовата индустрия в Испания ще настъпи през първите шест месеца на 2012 г. В реч пред парламента той заяви, че банките трябва да „прочистят“ балансите си, като продадат завършените имоти и извършат "много разумна" оценка на по-малко ликвидните си активи, като например земя и недовършени проекти.

Рахой, който официално встъпва в длъжност утре (21 декември), заяви, че Испания няма да постигне целта си за бюджетен дефицит от 6% от БВП за 2011 г. Той допълни, че правителството трябва да намали дефицита с 16,5 млрд. евро през 2012 г., както и че приоритетът му ще бъде да стимулира икономическия растеж и заетостта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още