IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германските власти са категорични: ЕЦБ няма да участва в гръцкото "подстригване"

Появиха се мнения, че и централната банка трябва да понесе загуби от експозициите си към гръцки дълг

22:58 | 25.01.12 г. 3
Германските власти са категорични: ЕЦБ няма да участва в гръцкото "подстригване"

Зам.-председателят на парламентарната група на Християндемократическия съюз на Ангела Меркел Михаел Майстер отрече предположенията, че Европейската централна банка (ЕЦБ) също ще понесе загуби от експозициите си към гръцки дълг, съобщи Bloomberg.

Така Майстер отговори на управляващия директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард, която заяви пред репортери в Париж, че европейските правителства и другите кредитори на Гърция вероятно ще трябва да се присъединят към частния сектор, който в момента преговаря с Атина за опрощаването на част от дълга й.

В New York Times също се появиха информации, че ЕЦБ преговаря за замяна на гръцките държавни облигации.

“Не мога да си представя, че европейските политици ще позволят на трети страни да отправят толкова непристойни предложения към централната банка”, коментира Майстер в интервю. “Това противоречи на нашата философия”, допълни той.

Главният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Анхел Гуриа обаче се присъедини към мнението на Лагард. Той каза, че е “добра идея” ЕЦБ също да понесе част от загубите от гръцките облигации.

Вчера управляващият директор на Института за международни финанси Чарлз Далара също коментира, че всички кредитори на Атина – и частни, и публични, трябва да се включат в процеса по “подстригването” на гръцкия дълг.

Според Далара частният сектор държи около 60% от дълга на Гърция, който възлиза на 350 млрд. евро.
Още на 19 януари обаче председателят на ЕЦБ Марио Драги категорично заяви, че присъединяването на институцията към дискусиите на гръцкото правителство и частния сектор не е на дневен ред.

ЕЦБ започна да изкупува гръцки облигации през май 2010 г., когато пламна кризата с държавния дълг. Според оценки на Barclays в момента централната банка притежава правителствени облигации за 36 млрд. евро.

Днес кредиторите на Гърция се срещат в Париж, за да обсъдят изискванията на европейските власти за по-дълбоки загуби от експозициите към гръцки дълг.

Последното предложение на Института за международни финанси е частните инвеститори в гръцки дълг да опростят 69% от него. Запознати анонимни източници съобщават за агенцията, че частните кредитори са предложили още лихвата но новите 30-годишни гръцки облигации да бъде 4,25%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Forex Master
преди 12 години
Как беше приказката?... Всички животни са равни, но някои са по-равни от другите... хаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 6
Иван Митев
преди 12 години
За съжаление живеем в "интересен" период на съществуване на държавна финансова грешка, която ни подсигурява криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Ставаме свидетели на безпрецедентна пародия в историята на света. Ако не друго ще се хвалим на внуците си някой ден, че сме живели в интересен период от световната историа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още