IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай може да окаже по-сериозна подкрепа на Европа

Страната обмисля да разшири помощта си за еврозоната чрез участие в EFSF и ESM, посочва китайският премиер Уън Дзябао

16:42 | 02.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
Китай може да окаже по-сериозна подкрепа на Европа

Китай обмисля да увеличи участието си в европейските спасителни фондове, заяви китайският премиер Уън Дзябао, цитиран от Ройтерс.

Уън обаче не пое никакви конкретни финансови ангажименти към eвропейския фонд за финансова стабилност (EFSF) и Европейския механизъм за стабилност (ESM).

На съвместен брифинг с германския канцлер Ангела Меркел в Пекин Уън коментира, че Китай все още проучва как точно може да окаже допълнителна подкрепа на еврозоната.

„Китай обмисля да разшири помощта си за еврозоната чрез участие в EFSF и ESM“, казва Уън.

ESM, постоянният фонд за стабилност на еврозоната в размер на 500 млрд. евро, който ще заработи през юли, се очаква да замени EFSF, временният фонд, който беше използван за спасяването на Ирландия и Португалия и се предвижда да осигури средства за евентуален втори спасителен пакет за Гърция.

Китай, с валутен резерв в размер на 3,2 трлн. долара често е спряган като вероятен донор на средствата, необходими за спасяването на някои европейски правителства.

Китай нееднократно е подчертавал, че подкрепя стабилността на еврото. Според оценки на анализаторите страната държи около една четвърт от валутните си резерви в активи, деноминирани в евро.

Въпреки това Пекин нееднократно е отказвал да поеме конкретен ангажимент за подпомагане на европейските спасителни фондове.

След срещата си с Уън, Меркел заяви, че китайските лидери отново са подчертали, че подкрепата им за еврозоната зависи от това дали европейските лидери ще напишат домашното си с конкретни стъпки за разрешаване на кризата.

Преди срещата малцина анализатори очакваха тя да доведе до конкретни решения и я определиха като опит за укрепване на доверието между Берлин и Пекин.

Уън изтъкна, че разрешаването на дълговата криза е от изключително значение и отново потвърди, че Пекин ще подкрепи европейските усилия за стабилизиране на еврото.

Той обаче подчерта, че при решаването на вътрешни проблеми Европа трябва да разчита на собствените си сили.

Вън не уточни дали Китай ще участва в инициативата за набиране на средства на Международния валутен фонд (МВФ), въпреки че заяви, че подкрепя идеята за по-широко участие на Фонда в намирането на изход от ситуацията в еврозоната.

МВФ поиска свежо финансиране в размер на 500 млрд. евро. Като условие за участие в тази инициатива обаче Китай и други страни настояват еврозоната да предостави допълнителни средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още