IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирландската централна банка понижи икономическата си прогноза

През тази година институцията прогнозира ръст от едва 0,5%, цитирайки задълбочаването на дълговата криза в еврозоната, както и проблеми с износа

22:15 | 02.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
 Ирландската централна банка понижи икономическата си прогноза

Централната банка в Дъблин понижи прогнозата си за растежа на ирландската икономика през 2012 г., поставяйки под въпрос устойчивостта на възстановяването в страната, която миналата година успя да преодолее рецесията, съобщава Financial Times.

През тази година банката прогнозира ръст от едва 0,5%, цитирайки задълбочаването на дълговата криза в еврозоната, както и проблеми с износа. През октомври банката  очакваше растежът през тази година да се ускори до 1,8%.

Брутният национален продукт (БНП) на страната, често приеман за по-добър показател за ирландската икономика от брутния вътрешен продукт (БВП), тъй като не включва дивидентите и печалбата изнесени извън Ирландия от дъщерните дружества на чуждестранните компании, се очаква да се понижи с 0,7%.

Ирландия се върна към растеж през първата половина на 2011 г., след 3 годишна рецесия. Това даде основание на европейските лидери да посочат Ирландия, като пример за страна, която има положителен растеж, въпреки прилагането на мерките за бюджетни икономии.

Банката посочва, че Дъблин е на път да изпълни заложеното през 2012 г. понижение на бюджетния си дефицит до 8,6% от БВП, но че икономическото забавяне прави изпълнението на поставените фискални цели за 2013 г. по-трудно.

През 2013 г. банката очаква ускоряване на икономическия растеж до около 2,1%.

През тази година обаче, прогнозата на институцията е за забавяне на нарастването на износа, както и за увеличаване на безработицата до 14,6%, след отбелязания през 2011 г. спад до 14,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:36 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още