IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Glencore и Xstrata се сливат в компания с активи за 90 млрд. долара

Главният изпълнителен и главният финансов директор на Xstrata ще заемат постовете и в новата компания

11:35 | 07.02.12 г.
Glencore и Xstrata се сливат в компания с активи за 90 млрд. долара

Добивната компания Xstrata официално обяви плановете си да се слее с най-голямата компания за търговия със суровини Glencore, съобщи ВВС.

Сделката ще доведе до нов играч на пазара с активи за 90 млрд. долара, от които частта на Xstrata е 39 млрд. долара.

Съобщението се появи, след като добивната компания обяви ръст на печалбата от 20% за 2011 г. до 5,9 млрд. долара.

Сделката се определя от двете компании като „сливане на равнопоставени“, а новата фирма ще носи името Glencore Xstrata International PLC.

Главният изпълнителен директор на Glencore Айвън Глейзънбърг заяви, че сливането ще създаде „нова сила в световния бизнес със суровини“.

Главният изпълнителен директор на Xstrata Мик Дейвис ще оглави новата компания, като Глейзънбърг ще бъде негов заместник. Също и главният финансов директор на Xstrata ще заеме аналогичния пост в новата компания.

Оценката на добивната компания означава цена на акция от 1 290 пенса при 1 100 пенса в търговията преди обявяването на подготовката за сделката през миналата седмица.

Акционерите в Xstrata, без тези от Glencore, ще получат дял от 45% в новата компания.

Финансовите резултати на Xstrata за 2011 г. надхвърлиха сериозно очакванията на анализаторите, заявиха от компанията за търговия с акции Charles Stanley. „Като се има предвид това представяне, акционерите в  Xstrata са в правото си да попитат дали това е най-добрата възможна сделка, тъй като резултатите на Glencore бях разочароващи“, добавиха оттам.

Акционерите ще могат да гласуват за сливането през април, след като бъдат обявени резултатите на Glencore за цялата финансова година. Швейцарската компания се появи на борсата едва през май 2011 г. чрез рекордно първично публично предлагане в Лондон.

Xstrata разполага с резерви от въглища, мед и никел в Африка, Южна Америка и Централна Азия. През 2011 г. почти половината от приходите ѝ са дошли от медта, докато въглищата са с най-голям принос за ръста на печалбата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още