IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Международните корпорации планират по-големи съкращения през 2012 г.

Като мотив за новата вълна масови съкращения големите корпорации посочват тежката икономическа ситуация в Европа

13:15 | 13.02.12 г.
Международните корпорации планират по-големи съкращения през 2012 г.

Големи световни компании като NEC, PepsiCo Inc. и AstraZeneca съкращават персонал с близо четири пъти по-бързи темпове в сравнение с миналата година, показват изчисления на Bloomberg.

До 10 февруари глобални компании са обявили, че смятат да се разделят с над 94 хил. души, докато за същия период на миналата година са били обявени съкращенията на над 26 хил. души.

Най-много съкращения през годината планират работодатели, базирани в Западна Европа. Това е реална заплаха за увеличаването на нивото на безработица в региона, което и без това е рекордно високо.

Като мотив за новата вълна масови съкращения корпорациите посочват тежката икономическа ситуация в Европа. Икономисти, анкетирани от Bloomberg, прогнозират, че брутният вътрешен продукт (БВП) на еврозоната ще отбележи спад от 0,4% през последното тримесечие на 2011 г. спрямо предходните три месеца.

Освен заради лошото представяне на европейските икономики, големите глобални корпорации са притиснати и от забавянето на икономическия ръст в Китай. Експерти посочват, че БВП на страната нараства с най-бавни темпове от 2001 г. насам, след като правителството в Пекин предприе мерки за „охлаждане“ на пазара на имоти и намаляване на инфлацията.

Икономическата среда доведе до свиване на приходите на големите корпорации. При фармацевтичните компании приходите са под допълнителен натиск заради изтекли патенти на едни от най-широко потребяваните медикаменти, както и поради свиването на правителствените разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още