IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шойбле не изключва по-широк спасителен пакет

На срещата на Г20 стана ясно, че Германия може да отстъпи от нежеланието си за увеличение

16:19 | 26.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
Шойбле не изключва по-широк спасителен пакет

Германският федерален министър Волфганг Шойбле подхрани спекулациите, че Германия може и да участва в увеличение на европейските фондове EFSF и ESM.

„Ние ще вземем решения в Европа, така, както са уговорени с премиерите и президентите, в течение на март. И решението, дали досегашната сума от 500 млрд. евро ще стигне, или не, ще бъде взето в рамките на обсъжданията“, заяви в събота вечер в рамките на срещата на Г20  в Мексико Шойбле.

С изказването си Шойбле показва, че решението за обема на двата инструмента все още не е взето. Когато наскоро германското правителство заяви, че не вижда в момента причини за увеличение на пакета, то това беше изказване от февруари, а не от март, когато трябва да бъде взето решението.

Според източници, цитирани от Ройтерс, Берлин бил готов да преговаря за увеличаване на спасителните фондове през март, а не сега, тъй като в момента се наблюдава подобрение на финансовите пазари. Плановете са Европа да слее временния и постоянния спасителен фонд - Европейския фонд за финансова стабилност EFSF и Европейския стабилизационен механизъм ESM, в общ фонд от 750 млрд. евро.

Не се очаква на сегашната среща на финансовите министри в Мексико да бъдат взети конкретни решения, но е предвидена обща декларация, посочват агенциите.

При всички случаи още преди срещата на МВФ през април ще има яснота за това какъв принос ще имат европейците в борбата с дълговата криза. По време на срещата на членовете на МВФ може да се реши през април до каква степен фондът ще участва в борбата срещу европейската дългова криза и нейните последици. Важни страни от Г-20, като САЩ, Канада, Япония и други, призоваха европейците да предоставят повече собствени индивидуални вноски за решаване на своите проблеми, преди да поискат външна помощ.

Шойбле изрази увереността си, че и предстоящото решение за обхвата на инструмента, съчетан от EFSF и ESM, ще бъде подкрепено от Бундестага. Това се случваше винаги досега, въпреки всички дискусии. Освен това Шойбле очаква в понеделник парламентът в Берлин да одобри втория пакет от помощи за Гърция. „Очаквам, че в парламента в понеделник ще постигнем необходимото одобрение".

Министърът подчерта, че в групата Г20 на водещите индустриализирани и развиващи се страни имало широк консенсус, че Европа с наскоро приетите реформи е на прав път за излизане от кризата. Шойбле обаче предупреждава, че поетия през 2010 г. ангажимент на Г-20 в Торонто за намаляване наполовина на дефицитите до 2013 г. трудно ще бъде спазен от всички. По думите му засега само Германия и Австралия ще успеят да изпълнят ангажимента. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още